SSC Tuatara – najbrži automobil na svijetu?

SSC Tuatara – najbrži automobil na svijetu?

SSC North America, ranije znan kao Shelby SuperCars prema svom osnivaču Jerodu Shelbyu, je potvrdio kako će na ovogodišnjem izdanju Monterey Car Weeka predstaviti konačnu produkcijsku izvedbu modela Tuatara koji je najavljen još davne 2011. Riječ je o automobilu koji bi, prema navodima svog proizvođača, trebao biti najbrži automobil na svijetu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, iz SCC-a je poručeno kao je Tuatara “nova generacija hiperautomobila koja će se moći pohvaliti neprikosnovenim koeficijentom otpora zraka, vrhunskim voznim sposobnostima te najvećom brzinom koja će s lakoćom nadmašiti trenutni rekord.” Iz SCC-a nisu konkretizirali tu brzinu, no trenutno je rekorder koenigseggova Agera RS s najvećom brzinom od 458 km/h (prosječna brzina u dva smjera – 447 km/h).

Tuatara je isprva na tržište trebala stići 2013, a SCC objašnjava podužu odgodu godinama “metodičkog inženjeringa”, a taj dugački razvoj je u konačnici rezultirao “neprikosnovenim performansama” kao i “nevjerojatnim dizajnom.” Koliko možemo vidjeti na priloženim teaserima konačni će se model uvelike ugledati na najavni koncept, no primjetne su i određene razlike.

Možda i najvažnije otvoreno pitanje je motorizacija. Naime, što se pogonskog sklopa tiče nikakvih službenih informacija nema, a s obzirom na godine dodatnog razvoja teško je reći hoće li ovaj model poput najavnog koncepta koristiti 6,9-litreni bi-turbo V8 snage 1368 KS te najvećeg okretnog momenta od 1733 Nm.

Sva bi pitanja trebala dobiti odgovor 24. ovog mjeseca kada će se održati službena premijera.

Podijeli:
1