SSC Tuatara je novi najbrži serijski automobil na svijetu

SSC Tuatara je novi najbrži serijski automobil na svijetu

Krunu najbržeg automobila iz serijske proizvodnje američki proizvođač Shelby SuperCars (SSC) North America svojim je novim modelom Tuatara naslijedio od dosadašnjeg rekordera, Bugattijevog Chirona

Ovoga tjedna potvrđen je novi svjetski brzinski rekord za automobile iz serijske proizvodnje. Nakon Bugattijevog Chirona titulu najbržeg cestovnog automobila preuzeo je SSC Tuatara. Njegov proizvođač je američka kompanija Shelby SuperCars (SSC) North America. Rekord su oborili 10. listopada, na državnoj cesti 160 u Nevadi, u blizini Las Vegasa.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Test brzine se sastojao od dvije vožnje, tamo i natrag, po cesti dužine 7 milja (11,2 kilometara). SSC Tuatara u jednom je smjeru postigao najvišu brzinu od 484,53 km/h, a u drugom 532,93 km/h. Ukupni prosjek za dvije vožnje iznosio je 508,73 km/h, što je ujedno i novi brzinski rekord za automobile iz serijske proizvodnje. Chironov rekord iznosio je 490,48 km/h.

Tuatara ima 5,9-litreni V8 motor snage 1.750 KS i pogon na stražnje kotače te koeficijent otpora od tek 0,279. Vozilo teži 1.247 kg. Prilikom obaranja rekorda za volanom je sjedio britanski profesionalni vozač utrka Oliver Webb, koji je nakon vožnje za Top Gear izjavio da maksimalna brzina u prošlotjednom testu nije bila i najviša moguća s ovim automobilom. Prilikom vožnje je osjetio kako u njemu ima još snage, ali ga je bočni vjetar spriječio u tome da još malo nagazi na gas i pojuri i preko 533 km/h.

Rekord, da bi bio važeći, mora biti postignut sa serijskim cestovnim gumama i običnim (ne trkaćim) gorivom. SSC je sve organizirao tako da bude službeno izmjereno – bili su tu certificirani GPS uređaj, svjedoci, službeni zapisničari i sve što je potrebno da svoju Tuataru okrune kao najbrži cestovni automobil serijske proizvodnje u povijesti.

1