Sportski automobili na talijanski način: vraća se Bertone

Sportski automobili na talijanski način: vraća se Bertone

Marka koja je velik dio 20. stoljeća bila sinonim za atraktivni sportski dizajn automobila s prepoznatljivim talijanskim potpisom, najavila je povratak na scenu, nakon bankrota i promjene vlasništva

Talijanska kompanija za industrijski dizajn Bertone bila je specijalizirana za automobile, koje su dizajnirali za brojne poznate proizvođače. Među suradnjama ističu se one s Alfa Romeom, Aston Martinom, BMW-om, Ferrarijem, Lanciom, Mercedesom, Opelom, Volvom, a možda najpoznatiji njihov dizajn je legendarni Lamborghini Countach 70-ih godina prošlog stoljeća.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Početkom ovog stoljeća Bertone je izgubio određeni broj klijenata, jer su se proizvođači vozila okrenuli vlastitim dizajnerskim i razvojnim studijima, a do 2010. godine financijski su problemi bili toliki da su počeli rasprodavati svoje koncepte iz prošlosti. Kompanija Gruppo Bertone službeno je bankrotirala 2014. godine, a prava na ime prenesena su na novu tvrtku, Bertone Design. Nju je 2016. preuzela AKKA Technologies, a 2020. godine Bertone je prodan braći Mauru i Jean-Francku Ricciju.

Braća Ricci sada su odlučila kultno talijansko ime vratiti natrag u igru, pa će Bertone biti “vraćen iz mrtvih”. Pod ovom markom, najavljeno je, organiziran će biti grandiozni povratak talijanskog dizajna i tehnologije, utjelovljen za početak u jednom malenom superautomobilu.

On će biti zasnovan na bogatom naslijeđu talijanskog dizajna i inženjerstva, i trebao bi nositi sve odlike 110 godina stare marke Bertone. Za sada je na internetskim stranicama dostupno tek nekoliko teaser slika, na kojima se mogu razabrati konture novog automobila. Njegova silueta otkriva atraktivnu i dinamičnu liniju, kakvu bismo od Bertonea i očekivali. Čini se kako će novi model biti kompaktni superautomobil sa središnje smještenim motorom, dok naglašene ispušne cijevi daju naslutiti da pogon neće biti potpuno (a možda niti uopće) elektrificiran. Više informacija bit će objavljeno naknadno, poručuju novi vlasnici Bertonea.

YouTube MP3 - Hotmail
1