Sony je ozbiljan u nakani da uđe na tržište e-automobila

Sony je ozbiljan u nakani da uđe na tržište e-automobila

Električni automobili linije Sony Vision S predstavljeni su u Las Vegasu na CES-u, a ovaj japanski proizvođač potrošačke elektronike osnovao je novu diviziju, namijenjenu proizvodnji vozila

Još prije dvije godine na CES-u u Las Vegasu japanski proizvođač potrošačke elektronike Sony bio je predstavio svoj prvi koncept električnog automobila, Vision S. Od tada je on dorađivan i testiran, rađeno je na njegovoj sigurnosti i korisničkom iskustvu, a od travnja prošle godine počeli su testovi vožnje automobila na daljinu, preko 5G mreže. Iz Sonyja kažu kako nastavljaju primjenjivati najmodernije tehnologije u domeni automobila, osnažujući time prelazak svijeta na električna vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

S time na umu, ova kompanija nastavlja s razvojem koncepta Vision S, pa su ga u Las Vegas ove godine dovezli u dvije karoserijske izvedbe. Prva je limuzinska, VISION-S 01, viđena i ranije, a druga, VISION-S 02, zasnovana je na istoj platformi, no nadgradnja joj ima oblik SUV-a.

Vožnja preko 5G mreže

Interijer je tipičan za moderna električna vozila, ispunjen velikim ekranima i ravnim površinama, a u kabini se može smjestiti do sedam putnika. Kamere, senzori i lidar daju vozaču potpuni pregled situacije oko vozila, i za sada omogućavaju razinu autonomije koju Sony označava razinom 2+.

Koncept je opremljen i mogućnostima povezivanja na 5G mreže, što omogućava vlasniku vozila da s njime bude u kontaktu, mijenja mu postavke, sinkronizira sve opcije s mobitelom, ali i – upravlja vozilom na daljinu. Testovi vožnje preko 5G mreže niske latencije već su obavljeni u Japanu i Njemačkoj, a ovaj korak u Sonyju smatraju vrlo važnim na putu prema potpunoj autonomiji.

Kako bi dali do znanja da su ozbiljni u svojim planovima za ulaskom na tržište električnih automobila kao proizvođač i dobavljač tehnologije, Japanci su najavili da će u proljeće ove godine osnovati novi odjel, Sony Mobility, namijenjen upravo tome. Plan im je graditi budućnost električne mobilnosti, robotike i automatizacije i istražiti mogućnosti uključivanja u tržišnu utakmicu na području električnih osobnih vozila.

YouTube MP3 - Hotmail
1