Snimljena eksplozija električnog automobila na punjaču

Snimljena eksplozija električnog automobila na punjaču

S juga Kine dolazi snimka na kojoj se vidi električni automobil priključen na stanicu za punjenje, koji u jednom trenutku prilično snažno eksplodira i pretvara se u hrpu lima

Eksplozije mobitela na punjaču, najčešće zbog pregrijavanja ili oštećenja ugrađene litij-ionske baterije, znale su se događati i uništavati ljudima stanove. Kako je i u električnim automobilima pristutna ista baterijska tehnologija, i oni su u opasnosti da eksplodiraju ili izgore ako se baterije oštete – sjetimo se samo kako je prošao Rimčev Concept_One kada ga je Richard Hammond prevrnuo na krov.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

No, unatoč sve češćoj prisutnosti električnih automobila na cestama, samozapaljenje istih srećom nije toliko česta pojava, pa gotovo svaki takav događaj odmah završi u vijestima – pogotovo ako ga netko zabilježi na videu, kao što se dogodilo u ovom slučaju, koji se dogodio 20. kolovoza.

Snimka koju prenosimo uz ovu vijest stiže iz jugoistočne kineske provincije Fujian, iz tamošnjeg grada Sanminga. Na njoj se vidi garaža s punionicom e-vozila, te priključen crveni gradski automobil. Na snimci je odmah jasno kako se nešto oko električnog automobila već počelo događati, jer iz njega izlazi dim, a u blizini se nalaze i vatrogasci koji vozilo zalijevaju vodom iz hidranta kako bi ohladili njegovu bateriju.

Sve to je vjerojatno nekoga u blizini i nagnalo da uključi kameru. A potom – prasak. Eksplozija baterije ovog automobila gotovo ga je u potpunosti uništila. Detaljnija analiza snimke pokazala je kako se radi o automobilu kineskog proizvođača BAIC, a model koji je eksplodirao vjerojatno je neki od njihovih plug-in hibrida.

1