Snimljena eksplozija električnog automobila na punjaču

Snimljena eksplozija električnog automobila na punjaču

S juga Kine dolazi snimka na kojoj se vidi električni automobil priključen na stanicu za punjenje, koji u jednom trenutku prilično snažno eksplodira i pretvara se u hrpu lima

Eksplozije mobitela na punjaču, najčešće zbog pregrijavanja ili oštećenja ugrađene litij-ionske baterije, znale su se događati i uništavati ljudima stanove. Kako je i u električnim automobilima pristutna ista baterijska tehnologija, i oni su u opasnosti da eksplodiraju ili izgore ako se baterije oštete – sjetimo se samo kako je prošao Rimčev Concept_One kada ga je Richard Hammond prevrnuo na krov.

No, unatoč sve češćoj prisutnosti električnih automobila na cestama, samozapaljenje istih srećom nije toliko česta pojava, pa gotovo svaki takav događaj odmah završi u vijestima – pogotovo ako ga netko zabilježi na videu, kao što se dogodilo u ovom slučaju, koji se dogodio 20. kolovoza.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Snimka koju prenosimo uz ovu vijest stiže iz jugoistočne kineske provincije Fujian, iz tamošnjeg grada Sanminga. Na njoj se vidi garaža s punionicom e-vozila, te priključen crveni gradski automobil. Na snimci je odmah jasno kako se nešto oko električnog automobila već počelo događati, jer iz njega izlazi dim, a u blizini se nalaze i vatrogasci koji vozilo zalijevaju vodom iz hidranta kako bi ohladili njegovu bateriju.

Sve to je vjerojatno nekoga u blizini i nagnalo da uključi kameru. A potom – prasak. Eksplozija baterije ovog automobila gotovo ga je u potpunosti uništila. Detaljnija analiza snimke pokazala je kako se radi o automobilu kineskog proizvođača BAIC, a model koji je eksplodirao vjerojatno je neki od njihovih plug-in hibrida.

Podijeli:
1