Smjena na vrhu Volkswagena: upravljač preuzima dosadašnji šef Porschea

Smjena na vrhu Volkswagena: upravljač preuzima dosadašnji šef Porschea

Dugogodišnji CEO Volkswagen Grupe Herbert Diess smijenjen je s te pozicije, a naslijedit će ga dosadašnji direktor Porschea Oliver Blume

Iznenađujuća vijest stigla je nakon što je ovoga petka održan sastanak nadzornog odbora koncerna Volkswagen AG. S čela ovog automobilskog giganta smijenjen je CEO Herbert Diess, a u promjeni, koju kompanija službeno naziva “smjenom generacija“, na njegovo će mjesto biti instaliran sadašnji prvi čovjek Porsche AG-a, Oliver Blume. On će na novu dužnost stupiti 1. rujna, a nastavit će raditi i kao predsjednik upravnog odbora Porschea, čak i ako taj dio koncerna samostalno izađe na burzu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U službenim dokumentima, očekivano, ne navode se razlozi ovako nagle i iznenadne smjene Diessa. On je bio čovjek koji je u kompaniju stigao netom prije nego se razotkrila afera Dieselgate. Na čelu VW-a proveo je nešto više od četiri godine, a mandat su mu obilježile i kontroverze i veliki zaokret u poslovanju.

Kraj uzbudljive vladavine

Diess je prvo bio jedan od optuženika u aferi Dieselgate, a kasnije je u medije dospio i zbog parafraziranja nacističkog slogana na sastanku sa zaposlenicima (kazao je EBIT macht frei, što mnogima u Njemačkoj nije dobro sjelo). Potom je agresivno s tvrtkom zagazio u elektrifikaciju, prema mnogima dovodio u pitanje kvalitetu i identitet Volkswagena, doveo zbog takve strategije do brojnih otpuštanja, a nedavno se zalagao i za smirenje odnosa EU i Rusije, kako bi se posao mogao nastaviti nesmetano obavljati – što je također kontroverzan potez, u svjetlu brojnih sankcija izazvanih ruskom invazijom.

Herbert Diess

U oproštaju od Diessa VW Grupa navodi da je on bio ključan čovjek za brojne inovativne ideje, redizajn asortimana i skretanje fokusa prema električnoj mobilnosti. Inicijative poput proizvodnje baterija i pokretanja usluga mobilnosti također mu se pripisuju kao zasluge, zajedno s reorganizacijom cijele kompanije.

Kraj mandata navodno je, nakon pritiska najvećih vlasnika, obitelji Porsche i Piesch, rezultat dogovora, pa će Diess sporazumno otići s mjesta CEO-a, ali i iz kompanije općenito. Na vodeće će mjesto u VW-u zasjesti 10-ak godina mlađi Blume, koji vodi Porsche od 2015., a u VW Grupi radi još od 1994. godine. Obećao je fokusirati se na kupce, brandove i proizvode te poticati timski rad i ljudsku komponentu poslovanja.

1