Smartov kompaktni e-SUV utjelovljuje budućnost marke

Smartov kompaktni e-SUV utjelovljuje budućnost marke

Maleni električni SUV namijenjen modno osviještenim mladim kupcima novi je koncept iz Smarta, predstavljen na salonu automobila u Münchenu. Iako i dalje malen, Concept #1 najveći je Smart do sada

Ovoga se tjedna održava salon automobila IAA Mobility u Münchenu, pa je za očekivati da će tjedan biti bogat najavama novih automobila i koncepata, primarno njemačkih proizvođača. Sezonu u domeni koncepata otvara Smart, danas u suvlasništvu Daimlera i Geelyja u omjeru 50:50, koji je predstavio vozilo za koje kažu da utjelovljuje budućnost njihove marke – maleni električni gradski SUV naziva Concept #1 (da, baš kao i kod Rimca, s malo drugačijim oblikom pisanja).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Novi model otvara potpuno novo poglavlje u razvoju marke, pa iako je i dalje riječ o kompaktnom vozilu, ovo je za sada najveće vozilo ikada predstavljeno pod Smartovom značkom. Concept #1 dug je 4,29, a širok 1,91 metar, visok 1,70 m, a zahvaljujući međuosovinskom razmaku od čak 2,75 m prednji i stražnji prevjesi iznimno su kratki. Unutrašnjost je stoga prilično prostrana, što se dodatno naglašava vratima koja se otvaraju poput kaubojskih – tako da je ulaz i izlaz iz kabine neometan i bez B-stupa koji bi odvajao prednja i stražnja sjedala.

Radikalni novi koncept zasniva se na zanimljivim, možda i malo pretjeranim, dizajnerskim rješenjima, poput zlatnog interijera, no sve je to očito prilagođeno prije svega mlađoj publici. Tako će i cijelo iskustvo vožnje biti digitalizirano i povezano, a funkcijama Smarta u budućnosti će se upravljati gestama. LED elementi u unutrašnjosti i izvana stvarat će “light show” i prilagođavati se raspoloženju i karakteru vlasnika.

Iz Smarta najavljuju i mogućnost brzog punjenja, veliki kapacitet baterija i autonomiju, nadogradnje softvera putem Interneta i slične obvezne elemente za vozilo 2020-ih godina. Kad je riječ o početku proizvodnje, ona će se odvijati u Kini. Produkcijsku inačicu Concepta #1 možemo na europskom tržištu očekivati najvjerojatnije 2023. godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1