Smartov električni SUV potvrđen za ovu godinu

Smartov električni SUV potvrđen za ovu godinu

Kompaktni električni SUV predstavljen je prošloga rujna na salonu automobila u Münchenu. Sada se doznaje kako će mu tržišno ime biti Smart #1 te kako će u prodaju stići prije kraja 2022.

Prošle godine na salonu IAA Mobility u Münchenu predstavljen je koncept električnog SUV-a pod markom Smarta, koji bi trebao biti prvi u nizu automobila prema kakvima će ova kompanija biti orijentirana u budućnosti. Kompaktni je gradski SUV predstavljen tada pod imenom Concept #1, a sada su predprodukcijski prototipi snimljeni na testiranju, potvrđujući kako se finalni model neće pretjerano razlikovati od prikazanog koncepta.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Smart #1

Prema nekim informacijama Smart će ovaj model na tržište pustiti pod imenom Smart #1, i to prije kraja ove godine. Smart će tako započeti transformaciju u automobilski i tehnološki brand koji će karakterizirati isključivo premium električni modeli. Podsjetimo, trenutačno je ova marka u vlasništvu kineskog Geelyja (inače vlasnika Volva) i Mercedesa, u omjeru 50:50.

Smart #1 može se pohvaliti koeficijentom aerodinamičkog otpora od tek 0,29, što bi trebao biti među najboljim rezultatima u segmentu. To je postignuto, među ostalim, sakrivenim kvakama na vratima, zaobljenom karoserijom i aktivnim sustavom zatvaranja prednje rešetke. Kao i koncept, Smart #1 dug je 4,29, a širok 1,91 metar, visok 1,70 m, a zahvaljujući međuosovinskom razmaku od čak 2,75 m prednji i stražnji prevjesi iznimno su kratki – što malenom automobilu omogućava relativno prostranu unutrašnjost.

Oblikom i dizajnom ističe se kako je riječ o prepoznatljivom Smart modelu, dok ga odlikuju razna moderna tehnološka rješenja, poput LED rasvjetnih elemenata, ili pak otvaranja vrata prtljažnika samo na dodir prsta po LED panelu osjetljivom na dodir.

Kad je riječ o pogonskom sustavu, on bi trebao biti potpuno baterijsko-električni, s baterijom od oko 70 kWh i dosegom od oko 320 kilometara. Motor bi mogao biti smješten straga i odlikovati se snagom od čak 260 KS, no svi ovi detalji su tek neslužbena nagađanja. Ono što se zna, jest da će biti sklapan u Kini.

YouTube MP3 - Hotmail
1