Službeno otvorena Teslina gigatvornica u Berlinu

Službeno otvorena Teslina gigatvornica u Berlinu

Prva i jedina Teslina tvornica u Europi ujedno je i njihova najnaprednija, najefikasnija i ekološki najodrživija lokacija. Elon Musk kupcima je uručio prve automobile sastavljene u Njemačkoj

Prva Teslina tvornica u Europi, Gigafactory Berlin-Brandenburg, počela se graditi prije samo 22 mjeseca, u svibnju 2020. godine. Manje od dvije godine nakon toga, i uz uloženih 5 milijardi eura, ovoga tjedna s tamošnje su proizvodne linije sišli prvi automobili. Prva serija uključivala je 30 Modela Y, a njih je osobno Elon Musk odlučio uručiti prvim kupcima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Već prema Teslinom običaju, prvo se proizvode i isporučuju nešto skuplji modeli, pa su u ovoj tvornici sastavljeni Modeli Y Performance, koji nude 514 kilometara autonomije i koštaju gotovo 64.000 eura po komadu.

Na svečanom otvorenju tvornice su, osim Muska, prisustvovali i njemački visoki dužnosnici, predvođeni kancelarom Olafom Scholzom. Gigatvornica u blizini Berlina zapošljava trenutačno oko 3 tisuće ljudi, a plan je zaposliti ih ukupno 12 tisuća.

Proizvodnja vozila i baterija

Jednom kada dosegne puni proizvodni kapacitet, na ovoj će se lokaciji godišnje sklapati i do pola milijuna vozila, što je više baterijskih električnih automobila nego što ih je prošle godine u svijetu prodao Volkswagen. Isto tako, Gigatvornica će proizvoditi i oko 50 GWh kapaciteta baterija na godinu, što je više nego što proizvedu sve ostale tvornice baterija u Njemačkoj. Primarno će vozila proizvedena ovdje biti namijenjena europskom tržištu, pa ih Tesla ovamo više neće morati dopremati iz Kine, kao u posljednje vrijeme.

Inače, tvornica u Berlinu trebala je biti otvorena još 1. srpnja prošle godine, no sve je bilo odgođeno zbog regulatornih zahtjeva i negodovanja lokalnih ekoloških aktivista koji su prosvjedovali protiv njezine izgradnje. Iz tih razloga u Tesli su morali ishoditi dodatne dozvole i dokazati da Gigatvornica neće zagađivati zrak i vodu u svojem okruženju.

YouTube MP3 - Hotmail
1