Slovenija početkom 2022. uvodi digitalne vinjete

Slovenija početkom 2022. uvodi digitalne vinjete

U Sloveniji će digitalna vinjeta zamijeniti naljepnicu vinjete za plaćanje cestarine za vozila do 3,5 tone, a mjesečne i godišnje e-vinjete mogu se nabaviti već sada

S prijelazom iz 2021. u 2022. godinu Slovenija će u potpunosti, kroz razdoblje od mjesec dana, prijeći na elektroničke vinjete za naplatu cestarine na svojim autocestama. Digitalna vinjeta, koja zamjenjuje trenutačnu naljepnicu vinjete, bit će obvezna za vozila do i uključujući 3,5 t težine koja prometuju slovenskim autocestama i brzim cestama.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nema više ljepila

Godišnje e-vinjete moguće je kupiti od 1. prosinca ove godine, a digitalne tjedne i mjesečne vinjete od 1. veljače 2022., od kada će u upotrebi biti samo digitalne vinjete. One se kupuju na isti način kao i fizičke naljepnice do sada, uz razliku što se prilikom kupnje treba prijaviti registracijska oznaka vozila, a nju tijekom putovanja skeniraju kontrolni uređaji uz cestu. Uz registraciju, potrebno je registrirati i državu registracije vozila te odabrati e-vinjetu za odgovarajući cjenovni razred.

Cijene vinjeta ostaju iste kao i do sada. Bitna razlika, međutim, kod godišnje vinjete jest činjenica da će od sada e-vinjeta vrijediti godinu dana od dana kupnje, a neće više biti vezana za kalendarsku godinu, kao ranije.

Plaćanje i uz DKV Card

Od sada i klijenti europskog pružatelja usluga mobilnosti DKV Mobility troškove slovenske e-vinjete mogu podmirivati jednostavno s pomoću kartice DKV Card. Troškovi za e-vinjetu obračunavaju se kao i dosada na terminalima na prodajnim mjestima putem kartice DKV Card.

Uz digitalne e-vinjete za Sloveniju, DKV Mobility nudi i široku ponudu cestarinskih rješenja za više od 30 zemalja u Europi i šire. U to se ubrajaju različite vinjete, uređaji i kartice za određene dionice.

YouTube MP3 - Hotmail
1