Sljedeći Volvo XC90 bez dizela i sa četvrtom razinom autonomije

Sljedeći Volvo XC90 bez dizela i sa četvrtom razinom autonomije

Do dolaska sljedeće generacije velikog švedskog SUV-a, odnosno Volva XC90 je ostalo još nekoliko godina, no posljednji izvještaji kažu da su pripreme za njegov razvoj već započele, odnosno da su u Volvu već zacrtali osnovne ciljeve koje s ovim automobil žele ostvariti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Krenimo redom i recimo kako sljedeći XC90 neće biti pogonjen dizelskim motorima što i nije pretjerano iznenađenje s obzirom da je Volvo iz novog S60 izbacio dizelaše te se zalaže za što bržu elektrifikaciju ponude, a to pak znači da se s druge strane moraju brže odricati tehnologija koje ne smatraju budućnošću. Potvrdio je to i šef Volva Hakan Samuelsson.

Nadalje, saznajemo i da će se ovaj model temeljiti na unaprjeđenoj verziji modularne platforma SPA (Scalable Product Architecture) koja će nositi oznaku SPA2, a koja je još uvijek u razvoju te će biti lakša od sadašnje izvedbe. Ova platforma će biti namijenjena hibridnim i električnim pogonima, a podržavat će i samostalnu ugradnju benzinskih motora.

Također, novi će XC90 biti opremljen sustavom autonomnog upravljanja “skoro” četvrte razine pod nazivom Highway Assist. Trenutni Pilot Assist je poprilično napredan, a novi sustav bi trebao otići korak dalje. Točnije, Henrik Green, potpredsjednik Volva, je rekao kako će s njim Volvo XC90 moći voziti putnike koji “spavaju u automobilu” na određenim prometnicama. Drugim riječima, četvrta razina može sama odraditi putovanje, no i dalje ima sve ono što je potrebno da vozač preuzme kontrolu kada god to poželi ili kada zatreba.

Novi XC90 se može očekivati krajem 2021, odnosno početkom 2022, a prije toga trenutni će model proći krov tzv. mid-life facelift. Proizvodnja nove generacije će biti povjerena novim pogonima u američkom Charlestonu gdje se proizvodi i novi S60.

Podijeli:
1