Sljedeća generacije Honde NSX bi mogla biti električno pokretana

Sljedeća generacije Honde NSX bi mogla biti električno pokretana

Honda je za prošlogodišnji Pikes Peak pripremila EV Concept sa četiri električna motora i 1000 električnih konjskih snaga. Taj je model ostvario zavidan rezultat s trećim mjestom u ukupnom poretku, a proizvođač ga je tada opisao kao “prvi svjetski superautomobil sa neovisnom isporukom momenta na sva četiri kotača.” Sada doznajemo kako će iskustva stečena kroz razvoj, testiranje i vožnju tog automobila biti “primijenjena za cestovni model”.

Tako barem tvrdi hondin šef za istraživanje i razvoj Sekino Yosuke koji je u intervjuu Autocaru dakle rekao da će spomenuti koncept, inspiriran trenutnim NSX-om, ustvari sam biti inspiracija za sljedeći NSX. Štoviše, Yosuke je potvrdio da su već u tijeku ispitivanja kako ovu tehnologiju implementirati u vozilo koje uistinu možete kupiti i koje bi zadržalo četveroznamenkasti broj konjskih snaga.

Trkaći model je težio oko 1500 kg pa je za očekivati da će produkcijski biti osjetno teži, no unatoč tome u Hondi ocjenjuju da bi konačni proizvod mogao ubrzavati do 100 km/h za oko 2,5 sekundi, dok bi mu do 200 km/h trebalo svega 6,2 sekunde. Dakako pri čestim takvim ubrzanjima baterije neće osigurati autonomiju od oko 320 km koliko bi sada maksimalno moglo pružiti vozilo s Pikes Peaka, ali za očekivati je da će tehnologija baterija osjetno napredovati u skoroj budućnosti.

Točnije, novi NSX se na tržištu neće pojaviti prije 2023, a prije toga možemo očekivati cabrio i Type R izvedbe trenutne generacije koje će stići do kraja ovog desetljeća.

Podijeli:
1