Sljedeća generacija head-up zaslona – u proširenoj stvarnosti

Sljedeća generacija head-up zaslona – u proširenoj stvarnosti

Sustav ARIS koristi cijelo vjetrobransko staklo i prilagođava pozicije uočenog objekta u prometu položaju glave vozača

Inženjeri GlobalLogica razvili su infotainment sustav ARIS (Augmented Reality Infotainment System), odnosno sustav za proširenu stvarnost koji vozaču omogućuje prezentiranje informacija o prometu po cijelom vjetrobranskom staklu, bez potrebe skretanja pogleda na uređaje i sustave u automobilu.

Trenutačna visoka razina složenosti sustava pomoći vozaču znači da klasični instrumenti poput LED ekrana i Head-Up Displaya više nisu dovoljni. Važan izazov s kojim se suočava automobilska industrija je pronaći učinkovite komunikacijske tehnologije koje će omogućiti brzu obradu ulaznih podataka i vizualizaciju tih podataka bez značajnih odgađanja, kažu iz GlobalLogica.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Cijeli vjetrobran je zaslon

ARIS predstavlja sveobuhvatnu platformu za obradu i prezentaciju navedenih informacija, putem koje je moguće točno preslikati, često vrlo različite situacije, koje se događaju u cestovnom prometu. Tako se na vjetrobranskom staklu pojavljuju razne informacije i objekti u okruženju, a vozač može upravljati sustavom pomoću glasovnih i gestikulacijskih kontrola.

Za razliku od klasičnih HUD zaslona ARIS sustav koristi kompletno vjetrobransko staklo i još važnije prilagođava pozicije uočenog objekta u prometu položaju glave vozača.

“Prva generacija korištenih sustava temeljila se na tradicionalnom skupu pokazatelja koji su se prikazivali na zaslonu za informacije i zabavu, a čija je upotreba zahtijevala skidanje očiju s ceste. Sljedeći korak u razvoju su bili HUD sustavi razvijeni zajedno s tehnologijom proširene stvarnosti koji omogućavaju prikazivanje informacija u vidokrugu vozača. ARIS ide još i korak dalje s obzirom da pri prezentaciji informacija uzima u obzir položaj glave vozača te tako minimalno ometa vozača. Možemo reći da je ovo trenutačno jedan od najmodernijih sustava  u području naprednih sustava podrške vozaču (ADAS)”, rekao je Vladimir Kosanović, direktor GlobalLogic Hrvatska.

Informacije prikazane na siguran način

Tijekom izrade ARIS-a provedena je detaljna analiza sigurnosnih pitanja te su identificirani kritični čimbenici koji zahtijevaju odgovarajuću pažnju prilikom rada na korištenju proširene stvarnosti u komunikacijskim sustavima. Među njima je na prvom mjestu bilo upravljanje informacijama koje moraju podržati postupak donošenja odluka, a da pritom ne opterete vozača. Osim toga posebna pažnja je posvećena i ispravnom detektiranju položaja glave vozača.

Inženjeri GlobalLogica izradom ovog sustava stekli su praktično iskustvo u učinkovitim komunikacijskim tehnologijama. Dizajn im omogućuje da bolje razumiju ponašanje vozača i u skladu s time razviju automobilske infotainment sustave te učinkovitije koriste mogućnosti proširene stvarnosti za razne funkcionalnosti i povećanje sigurnosti krajnjih korisnika.

Podijeli:
1