Škoda želi patentnom prijavom zaštititi kopču sigurnosnog pojasa

Škoda želi patentnom prijavom zaštititi kopču sigurnosnog pojasa

Škodini inženjeri predali su patentnu prijavu kojom žele zaštititi svoju inovaciju, kopču za sigurnosni pojas s ugrađenim višebojnim LED svjetlom koje bi olakšalo njezino pronalaženje u mraku

Dodatni korak prema većoj sigurnosti vozača i putnika u automobilima, kroz potenciranje njihove navike da prilikom vožnje koriste sigurnosni pojas, stiže iz Škodinog razvojnog odjela. Njihovi su stručnjaci prijavili patent kojim žele zaštiti svoju inovaciju vezanu za sigurnost – svjetleću kopču sigurnosnog pojasa.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Opis ovog patenta kaže kako bi u standardnoj fiksnoj kopči bile ugrađene LE-diode koje bi mogle emitirati raznobojno svjetlo, ovisno o potrebi. Kada, primjerice, nitko ne sjedi na sjedalu, kopča bi svijetlila bijelim svjetlom, te bi bila vidljiva u mraku. Jednom kada se vozač ili putnik smjeste u sjedalo, svjetlost bi postala crvena, podsjećajući tako sve prisutne u vozilu da se zavežu, pri čemu bi im ugrađena rasvjeta pomogla u lociranju kopče.

Patent postoji, za proizvod ne znamo

Kada se pojas propisno zakopča, svjetlost bi se nakratko promijenila u zelenu, obavještavajući putnika da je uspješno utaknuo pojas u kopču. Nakon toga, za vrijeme vožnje, sva propisno zakopčana mjesta svijetlila bi laganom bijelom svjetlošću, ne ometajući vozača. Postoji i mogućnost da se kopča programira tako da u određenim fazama rada njezino svjetlo pulsira, privlačeći još više pozornosti na sebe.

Jedna od mogućih koristi ovog sigurnosnog dodatka bila bi i u tome da bi roditelji mogli vrlo lako provjeriti jesu li im djeca u vozilu vezana. Naravno, isto vrijedi i za sve druge putnike koji nemaju naviku koristiti sigurnosni pojas.

Ova je inovacija navodno još uvijek u razvoju, pa za sada nema informacija o tome hoće li se, i kada, naći u Škodinim automobilima.

Podijeli:
1