Škoda Vision RS – privlačna budućnost češke marke

Škoda Vision RS – privlačna budućnost češke marke

Škoda je na pariškom auto salonu predstavila svoj novi konceptni model Vision RS, a najvažnije je reći kako ovaj automobil u osnovi služi kao najava nasljednika trenutnog Rapida. Drugim riječima, ova studija je najava škodinog Golfa. Naime, novi Rapid bi trebao ponešto narasti dimenzijama i postati pripadnik tzv. C segmenta.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sam koncept je hatchback s petorim vratima, atraktivnog i dinamičnog dizajna koji uspješno kombinira prepoznatljive elemente škodinog postojećeg i budućeg vizualnog identiteta. Agresivniji dizajn i oznaka RS nam jasno daju do znanja kako će spomenuti produkcijski model dobiti i svoju RS izvedbu koja će konkurirati Golfu GTI, Focusu ST i sl. Tu su i 20-colni kotači.

Dimenzije studije iznosi 4356 x 1810 x 1431 mm, a međuosovinski razmak mu je dugačak 2650 mm. Dakle, Vision RS je duži, niži i poprilično širi od postojećeg Rapida Spaceback, a slične se dimenzije mogu očekivati i kod produkcijskog modela. Recimo i da mu zapremina prtljažnika iznosi 430 l, što je 15 l više od spomenute Spaceback izvedbe modela Rapid.

Nadalje, ova se studija može pohvaliti i naprednim hibridnim pogonskim sklopom. Konkretnije, pokreće ga kombinacija 1,5-litrenog TSI benzinca te električnog motora, a njihova kombinirana snaga iznosi 180 kW, odnosno 245 KS što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za više no pristojnih 7,1 sekundu. Za ubrzanje između 80 i 120 km/h će mu biti potrebno 8,9 sekundi, a najveća će mu brzina iznositi 210 km/h.

Dodajmo i kako je dio ovog pogonskog sklopa i litij-ionska baterija kapaciteta 13 kWh te da se ista može napuniti za dva i pol sata putem kućne utičnice. Također, baterija se može puniti putem regenerativnog kočenja. Električna autonomija ove studije iznosi 70 km, a emisija ugljičnog dioksida je svega 33 g/km. Vozaču na raspolaganju stoje tri načina rada pogonskog sklopa, odnosno Sport, Normal i EV.

YouTube MP3 - Hotmail
1