Škoda Scala RS s hibridnim pogonom?

Škoda Scala RS s hibridnim pogonom?

Nedavno predstavljeni nasljednik modela Rapid, odnosno nova Škoda Scala je glavni kandidat za sportski RS tretman. Time bi ovaj automobil dobio izvedbu koja bi konkurirala Focusu ST, Meganeu RS i drugim sličnim hot-hatch modelima.

Škodin šef prodaje i marketinga Alain Favey je britanskom Auto Expressu izjavio kako odluka o razvoju i lansiranju ovog modela navodno još uvijek nije donijeta. No, dodao je kako u Škodi ozbiljno razmatraju takvu mogućnost te da se trenutno provode analize isplativosti stvaranja Scale RS. Što se njega osobno tiče, on smatra da taj automobil “ima smisla” te da bi bio dobar potez za Škodu uvrstiti ga u ponudu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U prilog lansiranju Scale RS govori i činjenica da se modeli Octavia RS i Kodiaq RS prodaju u više no zadovoljavajućim brojkama. Favey smatra da će takav RS automobil biti još uspješniji u “sportskijem” hatchback pakiranju.

Pozitivno se o Scali RS očitovao i škodin šef tehničkog razvoja Christian Strube. Strube je izjavio da mu se performance izvedba Scale čini vrlo zanimljivom te da je riječ o tipu automobila kojeg i sam zagovara.

Tehnički detalji potencijalne Scale RS za sada dakako još uvijek nisu poznati, no sve je izglednije da bi ju pokretao hibridni pogonski sklop. Na taj bi se način moglo udovoljiti sve strožim emisijskim standardima, a kupcima ponuditi visoka razina performansi. Tu posebno mislimo na ubrzanje.

Grupa Volkswagen svakako ima što za reči kada je riječ o malim, ali snažnim hibridnim pogonskim sklopovima. Podsjetimo, konceptni Vision RS (na slici), s kojim je Scala uostalom i najavljena, je bio opremljen plug-in hibridnim pogonskim sklopom.

Točnije radilo se o kombinaciji 1,5-litrenog turbo benzinca i električnog motora kombinirane snage od 245 KS. To je bilo dovoljno da Vision RS ubrza do 100 km/h za 7,1 sekundu te dosegne najveću brzinu od 210 km/h. Također, električna mu je autonomija iznosila 70 km. Takav bi pogonski sklop odlično odgovarao potencijalnoj produkcijskoj Scali RS.

Podijeli:
1