Sir Frank Williams: 1942.-2021.

Sir Frank Williams: 1942.-2021.

Preminuo je najdugovječniji šef neke momčadi Formule 1, legenda ovog sporta i čovjek čija će ostavština zauvijek ostati zapisana u povijesti automobilizma, počevši s njegovim prezimenom

Ovoga vikenda napustila nas je još jedna legenda Formule 1, čovjek koji je rekordnih 50 godina obnašao dužnost šefa momčadi – Sir Frank Williams.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Rođen je 16. travnja 1942. u engleskom mjestu South Shields, u mladosti je bio časnik Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF), kasnije mehaničar te osnivač trkaće momčadi Frank Williams Racing Cars 1966. godine. 1969. godine prvi je puta radio u Formuli 1, i tom sportu ostao posvećen narednih pola stoljeća. Prije dvije godine tako je obilježio 50 godina rada kao vođa momčadi, koja je potom, 2020. godine, prodana Dorilton Capitalu, ali je zadržala njegovo, danas već kultno ime.

Život Sira Franka Williamsa obilježile su i dvije tragedije. Prva je ona vlastita, u kojoj je, 8. ožujka 1986. godine, vozeći se s prijateljem Peterom Windsorom, nastradao u prometnoj nesreći. Dvojac je žurio s trkaće staze Paul Ricard u zračnu luku u Nici, kada su sletjeli s ceste. Umjesto da nakon testiranja bolida u Francuskoj, sljedećeg dana istrči polumaraton u Londonu, Williams je nakon nesreće ostao tetraplegičar do kraja života.

Druga velika tragedija koja ga je zadesila bila je i vjerojatno najpoznatija nesreća u povijesti Formule 1. Upravo u Williamsovu bolidu, u nesretnom zavoju Tamburello na stazi u Imoli, život je tog kobnog 1. svibnja 1994. godine izgubio Ayrton Senna. Williams je čak bio i optužen kao odgovorna osoba za tu tragediju, no oslobođen je svih optužbi. Od tada, svaki je bolid njegove ekipe na prednjem krilu, ili u njegovoj blizini, nosio posvetu legendarnom Brazilcu.

Sir Frank Williams imao je troje djece, koja su i naslijedila velik dio njegovog posla u Formuli 1. Nakon njegovog povlačenja s čelnog mjesta ekipe, tim je nastavila voditi kći Claire. Redom Britanskog Carstva nagrađen je 1986. godine, a 1999. proglašen je i vitezom. U kuću slavnih Motor Sport Hall of Fame primljen je 2011. godine.

U svojoj karijeri u Formuli 1 Sir Frank vodio je momčad, nazvanu prema vlastitom prezimenu (Williams Grand Prix Engineering), do devet konstruktorskih i sedam vozačkih naslova prvaka svijeta. O njegovom je životu prije četiri godine snimljen dokumentarni film Williams.

Od legendarnog šefa momčadi Williamsa oprostili su se iz vodstva Formule 1, iz njegovog bivšeg tima, kao i brojni kolege i prijatelji.

YouTube MP3 - Hotmail
1