Shuttle bez vozača testira gume bez zraka

Shuttle bez vozača testira gume bez zraka

Američki proizvođač guma Goodyear razvio je automobilsku gumu koja se ne oslanja na pritisak zraka, već na potpornu strukturu, kako bi zadržala oblik i omogućila dugotrajnu udobnu vožnju. Sada je, prvi u svijetu, testiraju na autonomnim vozilima na Floridi

Proizvođači guma, poput Michelina, Bridgestonea, a sada i Goodyeara, vjeruju kako ideja izrade guma “bez zraka” ima smisla, pa sve više ulažu u istraživanje i razvoj u tom pravcu. Iz SAD-a sada stiže vijest kako je Goodyear počeo aktivno testirati svoje rješenje za gume bez zraka (non-pneumatic tire, odnosno NPT).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ova će tehnologija biti testirana na autonomnim shuttle vozilima prilikom redovnih gradskih vožnji u gradu Jacksonvilleu na Floridi. Prvi je ovo takav test u svijetu, a dolazi nakon tri godine testiranja ovog tipa guma u sličnim primjenama, ali u zatvorenim, kontroliranim uvjetima. Nakon što je u Goodyearovim pogonima postignuta zadovoljavajuća razina izdrživosti, nosivosti i brzine, gume su spremne za vožnju u stvarnom svijetu.

Autonomni shuttlei odabrani su kao idealno okruženje za ispitivanje stvarnih mogućnosti guma bez zraka jer voze u urbanim uvjetima, ali se kreću manjim brzinama i po predvidljivijim trasama od “običnih” automobila. Krajnji cilj ovog testiranja jest razviti dovoljno zrelu tehnologiju kako bi Goodyear ostvario svoj plan – a to je na tržište lansirati potpuno održivu automobilsku gumu bez zraka, koja ne zahtijeva nikakvo održavanje, do kraja ovog desetljeća.

Ne-pneumatske gume mogle bi postati industrijski standard u nadolazećim godinama, omogućavajući rad bez odražavanja te tihu i udobnu vožnju za putnike – poručili su iz kompanije Local Motors, koja je proizvela autonomne minibuse na kojima će se Goodyearove revolucionarne gume testirati.

YouTube MP3 - Hotmail
1