Kyle Vogt, šef i suosnivač kompanije za robotaksije Cruise, dao ostavku

Kyle Vogt, šef i suosnivač kompanije za robotaksije Cruise, dao ostavku

Potaknuti brojnim problemima sa svojom flotom autonomnih vozila u San Franciscu, u Cruiseu su odlučili povući s ulica sva vozila, a nedugo zatim je i generalni direktor dao ostavku

Dok je tehnološki svijet protekloga vikenda gledao što se događa u OpenAI-u, koji razvija umjetnu inteligenciju i sustave poput ChatGPT-a, u jednom drugom tehnološkom sektoru, također povezanome s vrhunskom AI tehnologijom, također se događa smjena na vrhu. Kyle Vogt, dosadašnji CEO i suosnivač kompanije za autonomnu vožnju Cruise, preko noći je dao ostavku na tu funkciju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Problematični robotaksiji

Problemi su za Cruise počeli nizom nezgoda i situacija u kojima su se njihova vozila bez vozača našla u San Franciscu, a sve je rezultiralo oduzimanjem tek nedavno dodijeljene dozvole za obavljanje autonomnih vožnji u tom gradu. Nedavno je Cruise tako s ulica povukao cijelu flotu robotaksija, čak i one koji su smjeli voziti s pričuvnim vozačem u njima. Dobrovoljna suspenzija rada trebala je rezultirati unaprjeđenjem sustava, posebice u domeni sigurnosti. Ona još uvijek traje, a za sada nije poznato kada bi se Cruiseovi robotaksiji ponovno mogli naći na ulicama.

Taj bi rok mogao dodatno odgoditi šokantan odlazak Kylea Vogta. On je osnovao ovu kompaniju 2013. godine i samo tri godine potom je prodao General Motorsu, ali je ostao kao njezin generalni direktor sve do sada. Razloge za ostavku nije otkrio, pa se o tom potezu može svašta zaključiti. Kao prvo, odlazak čelnog čovjeka sigurno ima veze s aktualnim problemima s kojima se Cruise susreće, a nije nemoguće da je cijela situacija povezana i s dramom u OpenAI-ju.

Naime, Vogt je i suosnivač platforme za streaming igara Twitch, a njegov kolega iz tog pothvata, Emmett Shear, protekloga je vikenda naglo postao direktor OpenAI-a. Je li riječ o slučajnosti ili se “iza scene” odigrava neka veća priča, za sada nije poznato. Vogt kaže da će sada prvo “više vremena provoditi s obitelji”, a tek onda vidjeti što mu budućnost donosi.

Uz Vogta, iz Cruisea je odlazak potvrdio još jedan suosnivač, Daniel Kan, koji je držao poziciju direktora proizvoda.

YouTube MP3 - Hotmail
1