Seat Ibiza – predstavljena nova generacija

Seat Ibiza – predstavljena nova generacija

Seat je pred ženevsku premijeru predstavio novu, petu generaciju modela Ibiza koja se temelji na novoj platformi, a svojim će kupcima ponuditi naprednu i bogatu serijsku i opcijsku opremu, kao i relativno široku paletu pouzdane te štedljive volkswagenove motorizacije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

S druge strane, kupcima će izbor biti smanjen činjenicom da će biti dostupna samo hatchback izvedba s petorim vratima, odnosno karoserijske izvedbe s trojim vratima i karavan su izbačene iz ponude. Inače, što se dizajna tiče novu bi Ibizu bez problema mogli nazvati “mini Leonom” i u tome za nju nema baš ništa loše, dapače.

Nadalje, nova se Ibiza dakle temelji na volkswagenovoj modularnoj platformi službene oznake MQB A0, koja debitira upravo s ovim modelom, a uskoro će ista biti osnova i za VW Polo i Škodu Fabiju. Nova je generacija španjolskog kompakta 87 mm šira, 2 kraća i 1 mm niža od svog prethodnika, dok joj je međuosovinski razmak povećan za 95 mm i sada iznosi 2564 mm. Također, proširen je i trag kotača i to za 60, odnosno 48 mm.

Ponuda prostora unutar vozila je, prema tvrdnjama proizvođača, dodatno povećana što pokazuje i 24 mm više za glave putnika sprijeda, odnosno 17 mm otraga. Usput recimo i kako su sjedala 42 mm šira nego što je to bio slučaj ranije, a narastao je i obujam prtljažnika i to za 63 dm3 pa mu sada ukupna zapremina iznosi 355 dm3.

Motorizaciju će otvoriti 3-cilindrični 1.0 TSI snage od 95 i 115 KS, a slijedit će ga novi 1.5 TSI snage od 150 KS. S dizelske strane ponude tu je 1,6-litreni TDI snage od 80, 95 i 110 KS. Kupci će moći odabrati i “plinski” 1.0 TSI CNG snage od 90 KS. Slabiji motori će biti upareni s 5-stupanjskim, a snažniji sa 6-stupanjskim ručnim, dok će se u ponudi naći i opcijski 7-stupanjski DSG automatski mjenjači.

Ibiza bi trebala biti dostupna u izvedbama Reference, Style, FR i Xcelence. FR je dakako sportski nastrojen, dok je XCelence luksuznija i najbogatije opremljena verzija. Seat će s ovim modelom ponuditi osjetno bogatiju opremu s posebnim naglaskom na infotainmentu i sigurnosti.

Podijeli:
1