Seat Arona TGI – prvi plinski SUV

Seat Arona TGI – prvi plinski SUV

Seat je proširio svoju ponudu modela pokretanih prirodnim plinom, odnosno pred parišku premijeru je predstavljena TGI izvedbu modela Arona. Prema službenom priopćenju Arona TGI je “prvi SUV koji će biti opremljen pogonskim sklopom na prirodni plin.”

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Konkretnije, ovaj automobil pokreće 1.0-litreni 3-cilindrični motor snage 66 kW, odnosno 90 KS te najvećeg okretnog momenta od 160 Nm. Nadalje, spomenuti je motor uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem te pogonom na prednje kotače. Njihova kombinacija rezultira ubrzanjem do 100 km/h za 12,8 sekundi te najvećom brzinom od 172 km/h.

Autonomija ove Arone kada za pokretanje koristi samo plin je 400 km, a kada se isprazne spremnici plina vrši se automatsko prebacivanje na benzin. Spremnik goriva će omogućiti dodatnu autonomiju od oko 160 km. Spremnici za plin i benzin su smješteni u stražnji dio vozila, a otvori za punjenje su jedan pored drugog. Recimo i da Arona TGI starta motor putem benzina kada se vanjska temperatura spusti ispod -10°C. Nakon toga započinje grijanje injektora i kada uvjeti to dopuste aktivira se plinski pogon.

Značajnijih razlika između standardno pokretane i plinske Arone TGI nema, osim što je donekle smanjena zapremina prtljažnika. Premijera ovog automobila će se održati u Parizu, a prodaja započeti nedugo zatim. Arona TGI će biti dostupna sa svim paketima opreme.

1