S proizvodne je linije sišao dvomilijunti Fiat 500

S proizvodne je linije sišao dvomilijunti Fiat 500

Dvomilijunti Fiat 500 sišao je s proizvodne linije tvornice Tychy u Poljskoj. To je bio Fiat 500C Collezione, s ekskluzivnom karoserijom u dvije boje, bijelom i Primavera sivom te motorom TwinAir Turbo s 85 KS. Ovaj će automobil biti prodan u Italiji. Ova nova posebna serija slavi svevremenski stil i dizajn modela 500, njegov status ikone i osobnost s novim kombinacijama boja i materijala te modernim duhom. Dolazi s bogatom serijskom opremom, kao što su 16-colni naplaci, kromirani detalji, posebna bočna linija i oznaka Collezione na poklopcu prtljažnika.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Proizvodnja ovog dvomilijuntog automobila predstavlja ponosnu prekretnicu izuzetne priče o uspjehu. Ovaj izvrsni mali kultni Fiat prodaje se u više od 100 država svijeta. Preko 80% prodaje ostvareno je izvan Italije i pet godina je u svom segmentu bestseler u Europi (računajući i izvedbe Abarth), s tržišnim udjelom od 14,6% na kraju 2017. Nadalje, u njegovoj jedanaestoj godini, skoro 60.000 jedinica je prodano u Europi tijekom prvog kvartala 2018. što je rekordna brojka za aktualni model 500. Uz to, tijekom prvog kvartala 2018. model 500 je bio vodeći na tržištu u devet država (UK, Španjolska, Belgija, Švicarska, Portugal, Austrija, Mađarska, Hrvatska i Slovenija) te među prva tri modela u sedam drugih (Italija, Njemačka, Francuska, Švedska, Slovačka, Rumunjska i Bugarska).

Trideset posebnih izvedbi koje su predstavljene tijekom 11 godina, uključujući i Abarth, jedna su od tajni neprekinutog uspjeha ovog modela. Fiat 500 je oduvijek bio trendseter koji je ostao vjeran sebi, ali je istovremeno tijekom vremena reinterpretiran s nizom posebnih izdanja kreiranih da istraže neuobičajene terene za jedan gradski automobil, od mode i luksuznih jahti do povezivosti. Nova posebna serija Collezione, koja se okreće svijetu mode, slijedi korake ograničenih serija 60esimo i Anniversario koje su predstavljene prošle godine kako bi se proslavilo 60 godina Fiata 500.

Model Nuova 500 prvi put je predstavljen 1957, a od tada je prodano šest milijuna primjeraka. Ove ključne brojke sažimaju njegove prednosti na automobilskoj sceni. Tijekom vremena ostao je relevantan raznim generacijama vozača. On je simbol masovne motorizacije i proizvod stvarne socijalne važnosti. Nije slučajnost da je model 500 iz serije F, koja se proizvodila od 1965. do 1972. i bila najpopularnija edicija ovog modela, postavljen kao dio stalne postave MoMA-e, muzeja suvremene umjetnosti u New Yorku.

Proizvodnja ove ikone u tvornici Tychy započela je 2007. kada je predstavljen novi model. To je također prvi gradski automobil koje je iste godine osvojio titulu Automobil godine. S preko 200.000 proizvedenih automobila godišnje, uključujući marke Fiat i Abarth, danas je ova poljska tvornica jedan od najnaprednijih pogona grupacije FCA na svijetu. Također, jedna je od prvih koja je za kvalitetu dobila certifikat World Class Manufacturing Gold.

– – –

Pogledajte i test Abartha 595 Competizione

Podijeli:
1