Rusi pokrenuli proizvodnju ogoljene Lade Nive

Rusi pokrenuli proizvodnju ogoljene Lade Nive

Zbog sankcija i prebacivanja vlasništva s Renaulta na ruske vlasnike, Avtovaz je posljednjih mjeseci bio prisiljen zaustaviti proizvodnju. No, unatoč svemu, nove Lade Nive ponovno izlaze s proizvodne linije

Geopolitička situacija u Rusiji i zapadne sankcije značajno su zakomplicirale poslovanje Avtovaza, koji je u svibnju iz ruku Renaulta prešao u ruke gradu Moskvi i njihovom institutu za istraživanje i razvoj automobila i motora NAMI. Sankcije znače i da ova kompanija, iako legalno može funkcionirati, ne može od brojnih zapadnih dobavljača kupovati dijelove, pa su prisiljeni automobile sastavljati “ogoljene”. Svejedno, proizvodnja ne smije stati.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Zanemareni sigurnost i ekologija

Ruski mediji tako izvještavaju da Lada Niva Legend, najpopularniji model njihovog terenca, s trojim vratima i u godini modela 2022., ponovno silazi s proizvodne linije u tvornici u Togliatti. Nakon ožujka, kada je linija zaustavljena, ovo je prvi puta da se tamo sklapaju automobili, no oni se finaliziraju bez “modernih” dodataka – kao što su elektronički sustavi, ABS kočnice, zračni jastuci, razne funkcije pomoći vozaču i slanje SOS obavijesti u slučaju nužde.

Ovakvu proizvodnju “retro” automobila, bez poštivanja aktualnih sigurnosnih standarda, omogućile su ruske vlasti, promjenom zakona koji ruskim proizvođačima sada dopušta da zaobiđu neke procedure. Isto tako, Avtovaz u proizvodnji Nive ne mora poštivati niti Euro 5 standarde o emisijama ugljičnog dioksida – tako da će kupci “nove” Lade Nive gotovo dobiti isti model, kao da su ga kupili 70-ih ili 80-ih godina prošloga stoljeća.

Minimalna razina opreme

ABS-a, čije komponente inače dobavlja Bosch, dakle, nema, ali će Niva u paketu opreme Classic ’22 barem donijeti električne podizače prednjih stakala, servo upravljač, ISOFIX prihvate za dječju sjedalicu, dnevna svjetla, osnovno putno računalo te antenu i dva zvučnika kao “pripremu za audio sustav”. Distributeri diljem zemlje već ovoga će tjedna dobiti prve količine, i to po cijeni nižoj od one trenutačno istaknute, poručili su iz Avotvaza. Ako ste se pitali, ta cijena je 818.900 rubalja, odnosno, prema aktualnom tečaju, oko 110.000 kuna.

YouTube MP3 - Hotmail
1