Rupa na cesti i početnik za volanom: koliko štete se može dogoditi?

Rupa na cesti i početnik za volanom: koliko štete se može dogoditi?

Prilično nevjerojatna snimka stiže iz američke savezne države Indiane. Jedan je otac učio sina voziti, kako to u SAD-u već biva, a mlađahni je vozač uspio automobil okrenuti na bok pri vrlo malenoj brzini

Zakoni u brojnim saveznim državama SAD-a dozvoljavaju iskusnijim vozačima, poput roditelja, obučavati nove vozače prije nego oni izađu na ispit i dobiju vlastitu vozačku dozvolu. Dati amaterima ulogu učitelja vožnje možda i nije najbolja ideja, pogotovo stoga što im automobili nisu opremljeni dvostrukim komandama, pa ne mogu – kao, primjerice, kod nas – intervenirati u slučaju da vozač-početnik načini kakvu veliku pogrešku.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Pazi, rupa! Pazi, zid!

Upravo takav jedan slučaj prikazuje snimka, nastala u mjestu Bloomington (savezna država Indiana). Otac je podučavao sina vožnji, a sve je bilježila njihova dashcam kamera. Ispočetka sve izgleda normalno, njih dvojica opušteno razgovaraju i traže ceste kojima će se voziti. No, na jednom raskrižju mladi se vozač uključuje sa sporedne na glavnu cestu, kreće oprezno što se tiče brzine, ali ne primjećuje malenu, ali duboku udarnu rupu na kolniku, na koju ga otac u posljednji trenutak upozorava.

Krećući se, dakle, brzinom od tek par kilometara na sat, sin kotače pogađa tu rupu, što je popraćeno čujnim zapomaganjem oca. Sin dalje gubi kontrolu nad automobilom, nalijeće na zidić pored ceste i – prevrće vozilo na bok uz, sudeći prema snimljenim zvukovima popriličnu štetu. Otac je, začudo, ostao priseban i upitao sina je li s njime sve u redu, pa mu smireno savjetovao da ugasi automobil. Biste li i vi ostali tako mirni u sličnoj situaciji?

YouTube MP3 - Hotmail
1