Rukavica je bačena: Model S oborio rekord Nurburgringa

Rukavica je bačena: Model S oborio rekord Nurburgringa

Teslin Model S Plaid, njihov najsnažniji i najbrži automobil, oborio je rekord za najbrži krug na stazi Nürburgring u klasi električnih produkcijskih modela

Staza Nürburgring Nordschleife je 20,8 kilometara duga trkaća pista koja služi kao etalon za mjerenje sposobnosti sportskih automobila na vrlo izazovnoj konfiguraciji. Među ljubiteljima utrka ima kultni status, pa nije čudo da se proizvođači natječu upravo koji će automobil na “Ringu” postići bolje vrijeme. Ova utrka posebice je u posljednje vrijeme aktualna u svijetu električnih vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Svoje mogućnosti na ovoj stazi već su odmjeravali u Porscheu s Taycanom, a rivalstvo s Teslom zahuktava se već gotovo dvije godine. Kako u tom dvoboju ne bi bilo nedoumica, iz Tesle su u Njemačku poslali Model S Plaid i pustili ga da odradi svoje. Stazu Nordschleife produkcijski je Plaid, onakav kakav izlazi iz tvornice, prošao za sedam i pol minuta (točnije 7:30,909), objavio je Elon Musk na Twitteru.

Ovo vrijeme ujedno je rekord za električne produkcijske modele. Otprilike odgovara vremenu koje je tamo postavio Porsche Panamera (na benzinski pogon), postavivši službeni rekord ove staze za “executive” kategoriju vozila na 7:29,81.

Sljedeći na redu je Model S Plaid s dodatnim spojlerima, ugljikovim kočnicama i gumama za trkaću stazu, koji bi mogao imati i nešto bolje vrijeme.

Iz našeg kuta, nakon što smo vidjeli da je hrvatska uzdanica Nevera razvalila Teslin Model S Plaid na utrci ubrzanja, jedva čekamo odgovor Svete Nedelje na ovu “provokaciju” iz Kalifornije.

Iz Tesle su naknadno objavili i video ove uzbudljive vožnje:

1