Ručni mjenjač – vrsta koja izumire

Ručni mjenjač – vrsta koja izumire

Volkswagen je najavio kako će do kraja desetljeća u Europi prodavati isključivo električne automobile, pa ne bi trebala čuditi najava da će u istom roku iz proizvodnje biti potpuno izbačena opcija ručnih mjenjača i za vozila s unutarnjim izgaranjem

Sveopći trend elektrifikacije automobilskih pogona, čija se kulminacija očekuje u narednih pet do deset godina, donosi još jednu žrtvu – smrt ručnih mjenjača u automobilima. Električna vozila tek u nekim slučajevima imaju više stupnjeva prijenosa, dok su im “getribe” većinom tek pretvarači snage iz elektromotora bez mogućnosti promjene omjera ulaznog i izlaznog broja okretaja. Tomu je tako jer elektromotori mogu pokretati automobile jednakim okretnim momentom pri manjim i pri većim brzinama, pa nije potrebno mijenjati omjere prijenosa kako bi se glatko i nesmetano vozilo.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U ovakvom interijeru mjesta, a ni potrebe za mjenjačem – nema

Promjene brzina, pak, u automobilima s motorima s unutarnjim izgaranjem i dalje se moraju obavljati, automatski ili ručno. Automatski mjenjači u SAD-u su standard već desetljećima, dok je u Europi ta promjena tek u najavi. Ubrzati bi je mogla ovotjedna najava Volkswagena da će do 2030. godine – kada planiraju u Europi prodavati isključivo električne automobile – isto tako iz proizvodnje potpuno izbaciti ručne mjenjače.

Oprostite se sa “šaltanjem”

S velikom tranzicijom na isključivo automatske mjenjače započet će 2023. godine. Tada će novi Tiguan i Passat biti prvi Volkswagenovi modeli koji će dolaziti bez opcije ručnog mjenjača. Isti će primjer slijediti i druge marke ove grupacije, pa će kroz koju godinu biti nemoguće kupiti novu Škodu, Audija ili Seata s ručnim mjenjačem.

Njemački Auto Motor und Sport piše kako je na tamošnjem tržištu trenutačno, od ukupno 5.838 dostupnih modela automobila, s ručnim mjenjačem dobavljivo njih tek 1.870, odnosno nešto manje od trećine. Osim Volkswagena, prema izbacivanju ručnih mjenjača ranije su se okrenuli i BMW te Mercedes. Kao glavne razloge svi navode elektrifikaciju, ali i naprednu tehnologiju automatskih mjenjača koja je daleko efikasnija. Isto tako, ručni će mjenjač izumrijeti i zbog rezanja troškova u proizvodnji.

YouTube MP3 - Hotmail
1