Rolls-Royce Spectre bit će njihov prvi električni model

Rolls-Royce Spectre bit će njihov prvi električni model

U najavi koju su iz britanske kompanije nazvali povijesnom, objavljeno je kako će Rolls-Royce nakon 2030. godine proizvoditi isključivo 100% električne automobile, a prvi od njih na tržište će krajem 2023.

Povijesna objava stigla je iz Rollce-Roycea. Ova legendarna britanska marka vozila najavila je kako će, unatoč tradiciji i konzervativnom pristupu proizvodnji automobila, polako započeti svoju tranziciju na električna vozila. Oni su još samo jedna od kompanija u nizu koja najavljuje ambiciozne planove za napuštanje pogona na fosilna goriva, a vremenski im se okviri ne razlikuju previše od ostalih. Prema najavi, prvi Rolls-Royce model isključivo na struju u prodaju bi trebao biti pušten krajem 2023. godine, a nakon 2030. godine ova će marka na tržište plasirati isključivo električne automobile.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

“Danas je najznačajniji dan u povijesti Rolls-Roycea još od 4. svibnja 1904. godine. Tog su se dana naši osnivači, Charles Rolls i Sir Henry Royce, prvi puta susreli i dogovorili da će stvoriti ‘najbolji automobil na svijetu'”, kažu iz Rolls-Roycea.

“Danas, 117 godina nakon toga, s ponosom objavljujem da će Rolls-Royce započeti s cestovnim testiranjem izvanrednog novog proizvoda koji će pokrenuti novu električnu revoluciju i stvoriti prvi – i najbolji – superluksuzni proizvod tog tipa. To nije prototip. Riječ je o pravoj stvari, bit će testirana pred očima javnosti a naši će kupci prve isporuke dobiti u četvrtom kvartalu 2023.”, kazao je CEO kompanije Torsten Müller-Ötvös.

Prvi električni model ove marke bit će potpuno novi model Spectre, u coupé električnoj varijanti. Rolls-Royce Spectre EV neće dijeliti, kako se ranije špekuliralo, šasiju ili dijelove s nekim BMW-ovim modelima (koji je i vlasnik kompanije), već će biti zasnovan na potpuno novoj arhitekturi, osmišljenoj upravo za električni pogon.

Uz ovu najavu pokazano je i nekoliko fotografija prototipa prekrivenoga kamuflažom, ali na njima se može vidjeti da Rolls-Royce neće niti u eri električnih vozila odustati od prepoznatljivog dizajnerskog potpisa. Spectre će biti dugačak automobil, izduženog prednjeg dijela i dinamičnog profila. Imat će, kao punokrvni coupé, dvoja vrata, dok će se na stražnju klupu vjerojatno ulaziti putem manjih vrata koja se otvaraju prema natrag (“suicide doors”).

Testne prototipe kompanija će testirati na 2,5 milijuna kilometara cesta diljem svijeta, u svim uvjetima i po svim mogućim terenima, što će simulirati oko 400 godina korištenja vozila – sve prije nego prvi primjerak bude isporučen kupcima.

YouTube MP3 - Hotmail
1