Rolls-Royce ozbiljno razmatra električni model

Rolls-Royce ozbiljno razmatra električni model

Rolls-Royce je još 2011. predstavio električno pokretani konceptni model 102EX kojeg za sada nije slijedio produkcijski model, ali to bi se moglo uskoro promijeniti. Točnije, jedan od vodećih BMW-ovih ljudi Peter Schwarzenbauer je izjavio kako ne sumnja da će Rolls-Royce lansirati električni model. Također, Schwarzenbauer je potvrdio da je značajan broj trenutnih vlasnika automobila ove marke izrazio interes za električnim vozilom pa je stoga logično da RR krene u tom smjeru.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Prije dolaska električnog modela treba riješiti određena tehnička pitanja. Ono osnovno je činjenica da trenutna aluminijska platforma koju RR koristi (Architecture of Luxury) ne podržava ugradnju električnih pogonskih sklopova pa je potrebno da se u suradnji s roditeljskim BMW-om ili temeljito doradi ova ili razvije nova koja će podržavati njihovu ugradnju.

Nadalje, Schwarzenbauer je otkrio i nekoliko pojedinosti o preferencijama svojih kupaca glede električnog Rolls-Roycea. Konkretnije, trenutni vlasnici od budućeg električnog automobila traže autonomiju između 500 i 600 km, a očekuju i da se električni model donekle razlikuje vizualno od ostatka ponude.

Na kraju dodajmo i kako je Schwarzenbauer rekao da ne trebamo očekivati Rolls-Royce s petom razinom autonomnog upravljanja još kojih 10 do 15 godina. Što se BMW-ovog noviteta iNext tiče on će pak na tržište stići sa sustavom autonomnog upravljanja treće, a ne pete razine s kojom je najavljen. No, čini se kako problem nije u BMW-u jer Schwarzenbauer kaže da će produkcijski iNext tehnički biti spreman za petu razinu, no isto neće vrijediti i za ostatak svijeta i kupaca koji do 2021. još uvijek neće biti spremni masovno prihvatiti vozila sa četvrtom i petom razinom autonomnog upravljanja.

Podijeli:
1