Rolls-Royce Cullinan – dragulj među SUV-ovima

Rolls-Royce Cullinan – dragulj među SUV-ovima

Rolls-Royce je nakon poduže najavne kampanje napokon i službeno predstavio svoj prvi crossover, odnosno SUV nazvan prema najvećem dijamantu koji je ikad pronađen i koji danas čini dio britanskih krunskih dragulja. Riječima njegovog proizvođača Cullinan je prvi svjetski super-luksuzni crossover kojeg će njegovi vlasnici moći koristiti podjednako na asfaltiranim prometnicama te na zahtjevnim off-road terenima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Točnije, iz Rollsa poručuju da je Cullinan povišeno vozilo za sve terene koji će pop prvi put u povijesti učiniti off-road vožnju luksuznim iskustvom. Također, dodaju da je Cullinan proizvod temeljen na željama kupaca te će stoga svaki proizvedeni primjerak lako pronaći svoj dom.

Cullinan je drugi model temeljen na aluminijskoj platformi koju u Rolls-Royceu zovu “arhitektura luksuza”, a prvi je dakako bio Phantom. Ova dva modela dijele i motorizaciju, odnosno i Cullinana pokreće 6,75-litreni V12 motor koji razvija snagu od 420 kW, odnosno 571 KS te najveći okretni moment od 850 Nm koji je dostupan već pri 1600 o/min.

Trenutno nije poznato koliko mu je potrebno da ubrza do 100 km/h, no proizvođač navodi da mu je najveća brzina elektronički ograničena na 250 km/h.

Kupce, odnosno vozače i putnike, će najviše interesirati činjenica da će Cullinan biti opremljen posebno dorađenim zračnim ovjesom koji će u svim uvjetima, odnosno na svim podlogama jamčiti tzv. Magic Carpet Ride, dakle udobno i komforno te sigurno putovanje koji će jamčiti kontakt s podlogom te eliminirati veliku količinu vibracija. Nadalje, tu je i pogon na sva četiri 22-colna kotača, sustav upravljanja na sva četiri kotača te sustav izbora načina rada pogonskog sklopa koji će ga prilagoditi raznim podlogama, a recimo i da je Cullinan sposoban proći krov vodu dubine 540 mm.

Spomenimo i dimenzije ovog automobila koje iznose 5341 x 2164 x 1835 mm te međuosovinski razmak od 3295 mm. Masa Cullinana je 2.660 kg, a prosječna potrošnja će mu se kreati oko 15 l/100 km.

Što se unutrašnjosti tiče krenimo od činjenice da će kupci moći izabrati između dvije konfiguracije stražnje klupe, odnosno stražnju klupu (Lounge Seats) te dva zasebna sjedala (Individual Seats). Prostora unutar vozila međuosovinskog razmaka od gotovo 3,3 m ima više no dovoljno psrijeda i otraga, a zapremina prtljažnika iznosi 560 l. Po prvi put u jednom Rolls-Royceu stražnja sjedala se mogu preklopiti pa zapremina prtljažnog prostora raste na 1.930 l, a ukupna iskoristiva duljina na 2.245 mm.

Tu priča o najpraktičnijem Rollsu nije gotova s obzirom da se u podnicu vozila mogu ugraditi dva piknik sjedala sa stolićem, a putnička kabina se može ograditi od prtljažnog prostora staklenom pregradom. Dakle, povećava se izolacija putničkog dijela u kojem se može održavati željena temperatura čak i kada je poklopac prtljažnika otvoren.

O kvaliteti izrade i materijala te svakojakoj luksuznoj opremi ne treba posebno trošiti riječi, a kupcima će ionako biti dostupne razne mogućnosti personalizacije. Za lakši ulazak u kabinu će se Cullinan automatski spuštati 40 mm, podnica je ravna, a ulazak otraga je olakšan ugradnjom straga ovješenih vratiju. Poseban je naglasak na dakako na sustavima sigurnosti te infotainmentu, a cijena ovog vozila kreće od oko 350.000 Eura.

Podijeli:
1