Rolls-Royce će potpuno prijeći na struju 2030. godine

Rolls-Royce će potpuno prijeći na struju 2030. godine

Rolls-Royce Phantom, Ghost i Cullinan će u svojim drugim serijama biti posljednji modeli luksuzne britanske marke koji će imati moćni V12 motor. Nakon toga – samo struja

U drugoj polovici prošle godine predstavljen je Rolls-Royce Spectre, atraktivna limuzina dinamičnog oblika, kojom je započela elektrifikacija ove marke. Spectre je prvi potpuno električni ultraluksuzni super coupé, kako ga je britanska marka najavila, a njime će započeti nova era Rolls-Roycea. Ta era u potpunosti će zaživjeti krajem desetljeća, potvrdio je prvi čovjek kompanije, Torsten Muller-Otvos.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Do kraja 2030. godine, dakle, Rolls-Royce će u ponudi imati isključivo baterijsko-električne automobile. Rolls-Royce Phantom, Ghost i Cullinan, svi aktualni modeli u svojoj “seriji 2” bit će ujedno i posljednji s moćnim V12 benzinskim motorima, a nakon 2030. godine, i ta legenda odlazi u povijest. Prelazak će biti izravno s benzinaca na elektromotore, bez ikakvih polovičnih, prijelaznih ili hibridnih rješenja. “Mi smo mala kompanija, ne možemo imati sve”, kaže Muller-Otvos.

Kad smo već kod “male kompanije” – spomenimo da je Rolls-Royce 2022. godine prodao nešto više od 6 tisuća automobila, s prosječnom vrijednošću jednog primjerka od preko 500.000 eura. Unatoč tome, njihov šef kaže kako ne “jure volumene”, već proizvode onoliko automobila koliko to sami kupci traže.

Iz kompanije za sada ne otkrivaju kada planiraju predstaviti nove električne automobile, a postojeće modele s V12 motorima planiraju proizvoditi, kažu, dok god bude interesa za njih, odnosno najduže do kraja 2030.

YouTube MP3 - Hotmail
1