Robotsko parkiranje uskoro u Londonu

Robotsko parkiranje uskoro u Londonu

Londonska zračna luka Gatwick će uskoro započeti s testiranjem novog naprednog parkirnog sustava. Radi se o sustavu u kojem će autonomno upravljani roboti parkirati automobile na dijelu parkinga namijenjenom dugotrajnom boravku vozila u zračnoj luci.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ovi roboti će imati platformu koja će se zavući ispod vozila te ga podići i prenijeti na slobodno parkirno mjesto. Uprava zračne luke očekuje da će na ovaj način moći parkirati veći broj vozila na parkiralištu iste površine, nego što je to slučaj trenutno. Točnije, na području 170 parkirnih mjesta u Gatwicku planiraju parkirati do 270 vozila.

Oni koji će svoja vozila u zračnoj luci ostavljati na dulji period će se uparkirati u jednu od osam predviđenih kabina iz koje će roboti prevesti vozilo u predviđeni dio parkinga. Vozači će zatražiti parking te ostaviti podatke o tome kada se vraćaju. Roboti će biti povezani s planom leta te će vratiti vozilo u kabinu nakon što vozač sleti natrag u Gatwick.

Robote je razvila firma Stanley Robotics, a isti su već testirani na francuskim zračnim lukama u Parizu i Lyonu. U londonskom Gatwicku testiranje ovog automatiziranog sustava parkiranja će trajati tri mjeseca, a ako se pokaže uspješnim roboti bi u doglednoj budućnosti trebali ući u stalnu upotrebu.

1