Robotski vulkanizer dvostruko brži od ljudskoga

Robotski vulkanizer dvostruko brži od ljudskoga

Američka kompanija RoboTire počela je s prodajom i instaliranjem svojih robotskih rješenja za brzu izmjenu guma na osobnim automobilima, koja umanjuju potrebu za ljudima i ubrzavaju cijeli postupak

U budućnosti biste mogli svoje vozilo odvesti kod vulkanizera na promjenu guma, a tamo bi vas mogao uslužiti – robot. Upravo to je vizija američke kompanije RoboTire, koja je razvila i počela instalirati robotske pomagače u vulkanizerskim radionicama.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Robotske ruke ove kompanije proizvode se u SAD-u, a koriste tehnologije poput umjetne inteligencije, računalnog vida, strojnog učenja, vlastiti softver i napredne kamere visoke rezolucije, sve kako bi brzo i efikasno mogle demontirati i montirati automobilske kotače. Za cijelu operaciju, uz pomoć jednog tehničara, ovaj robot u stanju je četiri gume osobnog automobila promijeniti za oko 25 minuta. Time štedi vrijeme, olakšava najteži dio posla ljudima, a i smanjuje opasnost od njihovih ozljeda na radu.

Robot se, kao što vidimo na snimci, se bavi skidanjem kotača s vozila i njihovim vraćanjem natrag, uz baratanje pneumatskim odvijačem. Balansiranje, provjeru tlaka, kao i zamjenu gume na naplatku i dalje obavlja čovjek, dok je robotska ruka zadužena za sva manipuliranja kotačem, preuzimajući tako na svoja “leđa” dizanje teških predmeta. RoboTire ne navodi javno cijenu svojeg robotskog pomagača vulkanizerima, ali kaže da bi se ulaganje u taj sustav većini radionica moglo isplatiti već unutar godine dana, kako na smanjenju troškova osoblja, tako i na povećanju produktivnosti.

YouTube MP3 - Hotmail
1