Rivian umjesto isporuka najavio poskupljenje, pa zaradio tužbu

Rivian umjesto isporuka najavio poskupljenje, pa zaradio tužbu

Zanimljiva priča o nepromišljenom poslovnom potezu Riviana odvila se ovih dana, kada je američki proizvođač električnih automobila odgodio isporuke vozila i najavio poskupljenje onima koji su ih odavno naručili

Američka kompanija Rivian poznata je kao proizvođač električnih kamioneta u koji je uložio i veliki Amazon. Na burzi danas njihove dionice vrijede ukupno oko 38 milijardi američkih dolara, što možda izgleda mnogo – no, prilikom izlask na burzu u studenome prošle godine vrijedile su i triput više. Već prema tome jasno je da nije sve sjajno u njihovom poslovanju, a kako bi i bilo – Rivian, naime, do sada nije isporučio neki značajniji broj vozila, a preko 50.000 ljudi koji su rezervirali svoj kamionet Rivian R1T ili R1S i dalje ga čekaju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kako bi si dodatno zakomplicirali život, u Rivianu su početkom ovog mjeseca javili svim naručiteljima svojih prvih električnog kamioneta da će im cijena vozila porasti, i to ne za malen iznos. Osnovna cijena modela R1T skočila je sa 67.500 na 79.500 dolara, a R1S poskupio je sa 70.000 na 84.500 dolara. Očekivano, negodovanje kupaca bilo je glasno i javno, pa je Rivian nakon samo dva dana od poskupljenja za postojeće naručitelje odustao.

Zavaravanje ulagača

Međutim, tu njihovim problemima nije kraj. Premda su za sve dosadašnje kupce cijene ostale iste, pa je time izbjegnuta moguća njihova tužba, tvrtku su tužili – njezini dioničari. Tužitelji navode kako je prilikom izlaska na burzu Rivian zavaravao ulagače, propustivši im transparentno pojasniti da su im vozila prenisko cjenovno pozicionirana, odnosno da će njihovom proizvodnjom gubiti novac, ili ga neće zarađivati koliko je očekivano.

Povećanje cijena automobila ubrzo nakon IPO-a pokazuje da je uprava za to znala, ali da nije htjela reagirati prije prikupljanja kapitala. Ovaj potez narušio je reputaciju tvrtke i doveo u pitanje brojne prednarudžbe, tvrde tužitelji, i tako je naštetio kako samoj kompaniji tako i njima, kao vlasnicima dionica.

Rivian je poskupljenje pokušao opravdati inflatornim pritiscima, a nakon što su se za taj potez ispričali i povukli ga, više se nisu službeno očitovali po tom pitanju.

YouTube MP3 - Hotmail
1