Rimac preuzima Bugatti, sjedište nove tvrtke u Hrvatskoj

Rimac preuzima Bugatti, sjedište nove tvrtke u Hrvatskoj

Rimac Automobili i Bugatti objavili su danas stvaranje nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o., koju će voditi Mate Rimac, dok će Rimac Grupa biti većinski dioničar. Bugatti Rimac imat će sjedište u Hrvatskoj

Vijest, o kojoj je među prvima u svijetu prošle godine izvještavao Autonet, danas je i konačno dobila službenu potvrdu. U skladu s najavom Mate Rimca s nedavno održanog .debuga, njegova tvrtka danas je zakoračila u novo poglavlje svoje povijesti i postala akter vjerojatno najveće tehnološke i automobilističke priče s ovih prostora: Rimac Automobili udružuju se s ikonom automobilskih brandova, tvrtkom Bugatti Automobiles, u novu automobilsku i tehnološku kompaniju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nova će kompanija nositi ime Bugatti Rimac d.o.o., a bit će pokrenuta u suradnji s dvama od najpoznatijih i najsnažnijih automobilskih brandova na svijetu – Porscheom i Volkswagen Grupom.

Mate Rimac na čelu nove tvrtke

Rimac Grupa bit će najveći dioničar nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o., s većinskim vlasničkim udjelom od 55%. Mate Rimac zadržat će svoj postojeći udjel u Rimac Grupi od 37%, Porsche ostaje na 24%, Hyundai Motor Group na 12%, a ostali investitori na 27%.

Razvoj, proizvodnja i isporuka baterijskih sustava, pogonskih sklopova i ostalih EV komponenti po kojima je Rimac poznat i s kojima je stekao povjerenje brojnih proizvođača automobila bit će odvojeni u novi poslovni subjekt – Rimac Technology – koji će biti u stopostotnom vlasništvu Rimac Grupe. Rimac Technology ostaje neovisna tvrtka koja surađuje s brojnim svjetskim proizvođačima automobila.

Organizacijska struktura nove tvrtke i vlasnički udjeli

Kao glavni izvršni direktor Rimac Grupe, Mate Rimac vodit će Bugatti Rimac i novu tvrtku Rimac Technology. Osobno će i dalje upravljati svim segmentima poslovanja Rimac Grupe koja sada uključuje i Bugatti. Bugatti i Rimac nastavljaju postojati kao zasebni brandovi, zadržavaju postojeće proizvodne pogone i kanale distribucije, dok će sjedište i sav razvoj za oba brenda biti, ni manje ni više, nego u Hrvatskoj. Počet će poslovati kao novi zajednički poslovni subjekt od četvrtog tromjesečja 2021.

U budućnosti će se globalno sjedište Bugatti Rimac kompanije nalaziti u novom Rimac kampusu, koji će biti i sjedište tvrtke Rimac Technology, a tamo će biti smještena i proizvodnja tehnologije i komponenti za automobile oba brenda, dok će se sklapanje Bugatti modela nastaviti u Molsheimu u Francuskoj.

“Ovo je važan dan za Bugatti, Porsche i cijelu Volkswagen grupu.”

Komentirajući današnju objavu, Mate Rimac, osnivač i glavni izvršni direktor Rimac Automobila rekao je: “Ovo je uzbudljiv trenutak u kratkoj, ali burnoj povijesti Rimac Automobila. Toliko smo toga prošli u tako malo vremena, ali ovaj novi projekt podiže stvari na potpuno novu razinu. Rimac i Bugatti savršeno se nadopunjuju. Kao mlada, agilna i brza automobilska i tehnološka tvrtka osvojili smo povjerenje partnera i snažnu poziciju u industriji električnih tehnologija visokih performansi. S Neverom smo također dokazali da možemo razvijati i proizvoditi izvanredne hiperautomobile, koji nisu samo brzi, već i uzbudljivi i visoko kvalitetni. Bugatti ima više od jednog stoljeća iskustva u inženjerskoj izvrsnosti, ali i jednu od najimpresivnijih linija automobila.”

Oliver Blume, predsjednik Uprave tvrtke Porsche AG: “Kombiniramo snažnu Bugattijevu stručnost u poslovanju s hiperautomobilima s ogromnom inovativnom snagom Rimca u vrlo obećavajućem području elektromobilnosti. U ovaj zajednički pothvat Bugatti unosi svoj brand bogate tradicije, proizvode koji su ikone, bazu vjernih kupaca i globalnu mrežu zastupstva. Osim tehnologije, Rimac unosi i novi razvojni i organizacijski pristup.”

Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Uprave i član Uprave za financije i informatiku Porsche AG: “Prvi udjel u Rimcu kupili smo još prije tri godine i od tada smo ga sukcesivno povećavali. To nam je omogućilo da u ranoj fazi izgradimo blizak odnos s Matom i njegovim visoko inovativnim timom. Sada imamo koristi od ulaganja. Rimac nam pomaže svojim znanjem kako bismo uspješno uveli u budućnost emotivan i važan brend Grupe. Jako sam ponosan i sretan što smo ovo zajedničko ulaganje doveli do kraja unatoč brojnim izazovima. Ovo je važan dan za Bugatti, Porsche i cijelu Volkswagen grupu.”

Podijeli:
1