Rimac objavio dugo očekivane poslovne rezultate za 2021. godinu

Rimac objavio dugo očekivane poslovne rezultate za 2021. godinu

Mate Rimac na Facebooku je istaknuo glavne detalje iz revidiranog financijskog izvješća svojih kompanija za turbulentnu 2021. godinu, u kojoj su predstavili Neveru i pripojili Bugatti

Rimac Grupa predala je sa zakašnjenjem svoja revidirana financijska izvješća za 2021. godinu, a to je kašnjenje bilo materijal brojnim kritičarima, kao što to obično u slučajevima Rimčevog poslovanja biva. No, sada je i ta priča iza nas, poručio je Mate Rimac putem Facebooka, pa naveo razloge kašnjenja, glavne poslovne rezultate i pojašnjenja nekih nedoumica.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dobit od 644 milijuna kuna

Kao prvo, pojasnio je zašto su uopće kasnili: “2021. nam je bila suluda godina – razdvojili smo firmu na 3 dijela (Iz Rimac Automobila d.o.o. nastali su Rimac Group, Bugatti Rimac i Rimac Technology) te preuzeli Bugatti od VW Grupe. Istovremeno smo zatvorili C rundu investicija (150M Eura u 2021.) i zatvarali D rundu (500M Eura) koja je na kraju završena 2022. Plus „business as usual“ – početak gradnje Campusa, lansiranje Nevere, istovremeno uvođenje novog ERP-a (što nas je možda i najviše unazadilo) itd. Radi svih tih transakcija bili smo pod konstantnim due diligence-om i imali horde pravnika i financijaša VW-a, Porsche-a, Goldman Sachsa, Softbanka i njihovih big-four financijskih i pravnih savjetnika za vratom”, piše Rimac.

A potom ističe i ključne brojeve iz financijskog izvješća za 2021. godinu:

 • Ukupan prihod: 1,46 milijarde kuna
 • Dobit: 644 milijuna kuna
 • Prikupljeno kapitala od investitora: 1,13 milijarde kuna
 • EU i državne potpore: 17 milijuna kuna
 • Porezi i doprinosi (ne računajući PDV): 78 milijuna kuna
 • Ulaganje u istraživanje i razvoj: 298 milijuna kuna
 • Broj zaposlenih na 31.12.2021.: 817 (kada je već 258 zaposlenih prebačeno iz Rimac Automobili na Bugatti Rimac)
 • Prosječna bruto plaća: 18.422 kuna
 • Prosječna neto plaća: 11.923 kuna
 • Vrijednost imovine: 3,23 milijarde kuna
 • Dugoročne obveze (dug/krediti): 66 milijuna kuna

I dodatno, ponudio je i objašnjenje kako je, iako se očekivao gubitak, kompanija završila godinu s dobiti: “Kako smo došli od najvećeg gubitka do jedne od najvećih dobiti? Razlika je u priznavanju „fair market value“ udjela u Bugatti Rimac. Tj. razlika između knjigovodstvene vrijednosti imovine koju smo uložili u zajedničku tvrtku sa VW-om/Porscheom (a uložili smo naše hypercar poslovanje – sve što je vezano za Neveru), dok udio od 55% u Bugatti Rimac d.o.o. vrijedi znatno više od knjigovodstvene vrijednosti uložene imovine. Razlika između te dvije brojke je, prema međunarodnim računovodstvenim standardima, morala biti prihod u godini transakcije.”

Kampus pod krovom

Ovoga tjedna objavljeno je i kako napreduju radovi na novom Kampusu u Kerestincu. Glavna zgrada kampusa stavljena je pod krov, a do kraja godine trebali bi biti završeni radovi prve faze, nakon čega će na novu lokaciju moći biti useljeni prvi dijelovi proizvodnje.

YouTube MP3 - Hotmail
1