Rimac Automobili dovršili testove C_Two u zračnom tunelu

Rimac Automobili dovršili testove C_Two u zračnom tunelu

Tijekom protekle dvije godine Rimac Automobili su kroz zračne tunele testirali tri različita prototipa svojeg novog električnog superautomobila. Finalni validacijski prototip nedavno je zadnji koji je prošao kroz ovu fazu

S ciljem osiguravanja da finalni automobil bude optimiziran s aspekta izvedbe, dosega, efikasnosti i utjecaja strujanja zraka, tijekom protekle dvije godine Rimac Automobili su u zračnom tunelu testirali već tri različita prototipa novog električnog superautomobila C_Two. Inženjerski su timovi tvrtke iz Svete Nedelje obavili tisuće sati računalnih simulacija. Svaka od njih sastojala se od 120 do 180 milijuna elemenata u digitalnim modelima koji su simulirali stvarne uvjete, a testovi u zračnom tunelu poslužili su kao validacija dobivenih rezultata.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Tijekom ovih testiranja inženjeri iz Rimac Automobila imali su zadatak ispitati tri glavne karakteristike vozila – efikasnost, hlađenje i aktivne sustave aerodinamike – koji su kod električnih automobila važniji nego kod onih s pogonom na fosilna goriva.

Iz kompanije zaključuju kako su testovi prošli iznimno dobro te da su u visokoj korelaciji s računalnim simulacijama. Posljednji, treći, model C_Two koji je prošao ove testove bio je validacijski prototip, najbliži produkcijskom modelu. Rimac Automobili poručuju da je aerodinamička efikasnost automobila, kao rezultat ovih testova, podignuta za čak 34%.

Kao i do sada, Rimčeva je kompanija prilično transparentna u svojem radu na C_Two, pa je tako objavila i nešto detaljniji video zapis s testiranja. U njemu možete vidjeti sažetak dvogodišnjeg procesa testiranja prototipa, uz komentare inženjera koji su na tome radili.

Komentirajući dovršetak testiranja C_Two u zračnom tunelu, Mate Rimac je na svojem Facebook profilu napisao: “Dok većina drugih hiperautomobila u malim serijama nikada nije bilo u zračnom tunelu, mi idemo, kao i s mnogo ostalih stvari, korak dalje kako bismo bili sigurni da ćemo kupcima isporučiti apsolutno vrhunski proizvod.”

 

Podijeli:
1