Retro video: Yugo kao umjetničko djelo

Retro video: Yugo kao umjetničko djelo

Legendarni Yugo bio je svašta, ali teško da bi ga se moglo nazvati umjetničkim djelom. No, jedan je profesor dizajna u New Yorku 1996. godine dao svojim studentima njegove odbačene modele, a oni su ga pretvorili u umjetničke instalacije

Ponos jugoslavenske autoindustrije, skromni i jeftini gradski automobil Yugo, jedno se vrijeme prodavao i u SAD-u. Ta je priča bila najveći izvozni uspjeh Zastave, a s druge strane oceana njihovi su “Jugići” bili predmetom sprdnje. Yugo je ostao u američkoj svijesti kao neslavni pokušaj s istoka te automobil koji se raspadao i kvario, a k tome je bio i za tadašnje pojmove prilično ružan. Drugim riječima, svašta se o njemu pričalo, ali teško da ga je tko mogao opisati kao “umjetnost”.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Umjetnost iz “Jugića”

Upravo taj zadatak zadao si je profesor Kevin O’Callaghan sa Fakulteta za vizualnu umjetnost i dizajn na Manhattanu. On je 1996. godine otkupio nekoliko desetaka starih modela Yuga i dao ih svojim studentima da od njih naprave što god žele. Zanimljivo, cijena jednog odbačenog Yuga tada je bila manje od 100 dolara.

Ova je profesorova ideja rezultirala vrlo zanimljivim kreacijama studenata, koje je O’Callaghan na koncu okupio i izložio u javnosti. Te se izložbe,”Yugo Art Project”, ovoga tjedna prisjeća Motorweek, postavljanjem originalne, 25 godina stare reportaže, na svoj YouTube kanal.

Yugo kao telefon, Yugo kao kino za dvoje, Yugo kao upaljač, Yugo kao toster, Yugo kao glasovir, Yugo kao tuš kada, Yugo kao WC… ovo su samo neke od instalacija koje su kreativni studenti izradili. Vratite se u prošlost i pogledajte kako su olupine pronašle novi život.

YouTube MP3 - Hotmail
1