Renault za Europu sprema jeftini električni model

Renault za Europu sprema jeftini električni model

Iz Renaulta je stigla potvrda kako namjerava na europskim tržištima ponuditi tzv. budget, odnosno cijenom pristupani električni automobil. Prema riječima renaultovog šefa Thierryja Bolloréa ovaj električni model će stići unutar sljedećih pet godina i cijena bi mu se trebala kretati oko 10.000 eura.

Bolloré naime tvrdi da je Renault sposoban za razvoj, proizvodnju i komercijalizaciju takvog automobila, a posebno ističe njihovo dosadašnje iskustvo i modele poput Zoea. Nadalje, Bolloré kaže da nisu svi u mogućnosti kupiti električne automobila, a mnogi proizvođači razvijaju i lansiraju high-end modele koji su dostupni još manjem broju kupaca.

Bolloré vjeruje kako je auto industriji potrebna “dostupna električna mobilnost”. Kako će točno Francuzi ostvariti u narednih par godina tu dostupnu električnu mobilnost za sada nije poznato. Podsjetimo, VW ID.3 će kretati od oko 30.000 eura, što je čak tri puta više od ovog najavljenog Renaulta.

Jedan od pokazatelja smjera u kojem bi Renault mogao krenuti je crossover K-ZE, temeljen na platformi CMFA, kojeg je Renault upravo počeo prodavati na kineskom tržištu za početnu cijenu od oko 8.000 eura. Radi se o malenom crossoveru s baterijom kapaciteta 27 kW, motorom snage 45 KS i autonomijom od 250 km (NEDC).

Europske prilagodbe bi mogle podići cijenu, no u par godina daljnjeg razvoja i snižavanje cijene tehnologije 10.000 eura ne djeluje toliko nedostižno. Na kraju dodajmo da za sada nije poznato hoće li se ovaj automobil na tržištu pojaviti pod značkom Renaulta ili možda Dacije.

Podijeli:
1