Renault Symbioz kao dnevni boravak na kotačima

Renault Symbioz kao dnevni boravak na kotačima

Živimo u 2017, a u Renaultu već razmišljaju o 2030. Naime, upravo je u to doba smješten konceptni model Symbioz s kojim nam ovaj francuski proizvođač daje svoju viziju osobnog prijevoza iz tog razdoblja.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Symbioz, odnosno automobil budućnosti je u osnovi produžetak doma, a karakterizira ga futuristički dizajn s velikim staklenim površinama i LED osvjetljenjem, udobni i vrhunski opremljeni interijer koji možemo zamisliti kao dodatnu sobu te dakako električni pogonski sklop.

Ovu studiju pokreću dva električna motora smještena na stražnju osovinu (po jedan za svaki kotač) te u podnicu ugrađene litij-ionske baterije kapaciteta 72 kWh. Snaga ovog pogonskog sklopa iznosi 500 kW, odnosno 680 KS, a najveći okretni moment 660 Nm. Proizvođač navodi kako je Symbioz sposoban u realnoj vožnji dosegnuti autonomiju od oko 500 km te kako ga je njegove baterije moguće napuniti do 80% kapaciteta za svega 20 minuta.

Dakako, budućnost donosi i autonomnu vožnju pa je automobil sposoban za samostalno upravljanje u trenucima kojeg se upravljač i instrumentna ploča povlače, a prednja sjedala se mogu zakrenuti kako bi se olakšala komunikacije između putnika kojima na raspolaganju stoje razni on-bord infotainment sustavi.

Symbioz dakako nije namijenjen za serijsku proizvodnju, no Renault je obećao kako će proizvesti funkcionalni demo automobil temeljen na ovoj studiji koja bi se trebao na cestama naći već do kraja ove godine.

Podijeli:
1