Renault Scénic Vision – vizija modernog i održivog automobila

Renault Scénic Vision – vizija modernog i održivog automobila

Predstavljanjem strateškog plana Renaulution, Renault Grupa pokrenula je transformaciju s ciljem stvaranja gospodarske, ekološke i društvene vrijednosti kako bi postigla ugljičnu neutralnost u Europi do 2040. i globalno do 2050.

Bitnu ulogu u postizanju zacrtanih ekoloških ciljeva Renault Grupe imat će konceptno vozilo Scénic Vision, koje je Renault upravo predstavio na konferenciji ChangeNOW u Parizu. Vozilo utjelovljuje Renaultovu predanost održivom razvoju i odražava plan marke da dekarbonizira cijeli njegov životni vijek.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Vanjština novog Scénica najava je posve električnog obiteljskog vozila koje će se priključiti Renaultovoj ponudi. Iznutra, i kad je riječ o tehnološkim aspektima, on predstavlja u budućnost u kojoj će tehnološka i inovativna rješenja služiti održivijem svijetu koji brine o okolišu.

Scénic Vision otvara novi put prema održivijoj, sigurnijoj i uključivijoj mobilnosti, kažu iz Renaulta. Riječ je o vozilu koje ostvaruje svoju viziju i istražuje nove vidike te predstavlja oličenje najnaprednijih tehnoloških zamisli za dekarbonizaciju i tri stupa strategije Renault Grupe za održivi razvoj: brige za okoliš, sigurnosti i uključivosti.

75% manji ugljični otisak od ostalih električnih vozila

Svrha njegova hibridnog električnog pogona i pogona na vodik jest skratiti vrijeme punjenja i smanjiti ugljični otisak, uključujući onaj baterije. Renault Scénic Vision ima nultu stopu emisija pri proizvodnji i uporabi, a ugljični otisak 75% je manji od otiska električnog vozila s konvencionalnom baterijom.

Tehnologije u vozilu omogućuju još bolju razinu sigurnosti za vozača i putnike jer smanjuju učestalost nezgoda za do 70%. U dizajnu ovog konceptnog vozila odražava se i želja timova da stvore jedinstveni automobil koji je pristupačan za sve i odgovara svima.

U nastavku predstavljamo Scénic Vision kroz popis zanimljivih detalja koji su najavljeni kao odrednice dizajna nove generacije Renaultovih vozila:

 • 70% materijala upotrijebljenih u vozilu reciklirano je, a gotovo se 95% vozila može dalje reciklirati, uključujući bateriju
 • Podnica vozila izrađena je od aglomeriranih ostataka plastike iz različitih izvora (boce mlijeka, plastične cijevi itd.). 30% plastike u vozilu dolazi iz bioloških izvora
 • Gume se dobavljaju od proizvođača koji je član GNSPR-a, što znači da odgovorno postupa prema okolišu i poštuje ljudska prava
 • Ne upotrebljava se koža, već 100% reciklirani niskougljični poliester
 • Spremnik gorivne ćelije izrađen je od ugljičnih vlakana iz recikliranog papirnog otpada
 • U unutrašnjosti: na vozačevim vratima smješten je filtar za pročišćavanje vanjskog zraka
 • Izvana: crni pigmenti u boji dobivaju se iz prerade čestica prikupljenih iz atmosfere – boja je bez sintetičkog pigmenta
 • Tehnologija H2-Tech: hibridno vozilo, na električni pogon i pogon na vodik, opremljeno gorivnom ćelijom od 16 kW
 • Ugljični otisak vozila 75% je manji od otiska električnog vozila kao što je Megane E-TECH Electric
 • Sustav kamera ugrađen na prednju stranu vozila povećava vidno polje vozača za 24%
 • Sučelje za procjenu rizika pomaže prepoznati iznenadne stresne situacije
 • Sustav za prepoznavanje lica omogućuje otvaranje vrata i prilagodbu postavki u skladu s profilom vozača
 • Svako sjedalo opremljeno je mikrofonima i zvučnicima za vlastito zvučno okruženje
 • Budući da između vrata nema stupa, a podnica je ravna, olakšan je pristup za osobe smanjene pokretljivosti

YouTube MP3 - Hotmail
1