Renault najavljuje elektromotor bez rijetkih zemnih metala

Renault najavljuje elektromotor bez rijetkih zemnih metala

Renault najavljuje revoluciju u području elektromotora svojim modelom E7A, koji će biti snažniji, kompaktniji te u potpunosti lišen rijetkih zemnih metala. Početak proizvodnje očekuje se 2027. godine

Oslanjajući se na vlastitu stručnost u području elektromotora, koje je u automobilski sektor uvela 2012. godine, Renault Grupa načinila je sljedeći korak i konstruirala novi motor, jedinstven u svijetu. Taj je novi motor još snažniji i učinkovitiji te ne upotrebljava rijetke zemne metale, pa je i ekološki prihvatljiviji od postojeće generacije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Snažniji, kompaktniji i čišći

Suradnja između proizvođača automobila Renault i proizvođača tehničke opreme Valeo, koja traje od 2021. godine, u kratkom je vremenu prerasla u suradnju na razvoju motora. Svaka je tvrtka osigurala jedan ključni dio u ovom projektu, pa je tako Renault Grupa zadužena za rotor, a Valeo za stator. U ovim trenucima Renault Grupa i Valeo prilagođavaju koncept tehnološki naprednog elektromotora E7A.

Ovdje je riječ o trećoj generaciji motora, pod nazivom E7A, razvijenoj u suradnji s tvrtkom Valeo – stručnjakom u području statora. Rijetke zemne metale, korištene u trajnim magnetima motora, ovaj sustav zamjenjuje namotajima na rotoru, čime se smanjuje ukupni ugljični otisak njihove proizvodnje za 30%. Upotrebom rotorskih namota umjesto trajnih magneta, Renault poboljšava snagu motora, osigurava vlastiti opskrbni lanac te smanjuje ovisnost o zemljama koje proizvode rijetke zemne metale i magnete.

Nadalje, arhitektura motora E7A čini ga 3 % kompaktnijim i jednako snažnim u odnosu na motore koji se trenutačno ugrađuju u Megane E-Tech electric i novi Scenic E-Tech electric. Motori generacije E7A omogućit će i prelazak njihovih automobila s 400-voltne na 800-voltnu tehnologiju, pa će samim time i baterije vozila biti moguće brže napuniti. Planirana izlazna snaga tog elektromotora je 200 kW (268 KS).

Zasad se još uvijek radi na razvoju cijelog sklopa, a službeno predstavljanje očekuje se u 2027. godine, kada bi mogla započeti i serijska proizvodnja.

YouTube MP3 - Hotmail
1