Renault i Nissan će se dodatno približiti, ali ne prije 2020.

Renault i Nissan će se dodatno približiti, ali ne prije 2020.

Prije nekoliko tjedana nissanov izvršni šef Hiroto Saikawa je rekao kako spajanje s Renaultom ne bi imalo smisla, štoviše rekao je i kako bi imalo negativne posljedice. Šef Renault-Nissana Carlos Ghosn, čini se, ima drugačije mišljenje, no dodao je kako do takvog spajanja neće doći prije 2020.

Podsjetimo, Renault i Nissan su u svojevrsnom neformalnom braku, odnosno u strateškom partnerstvu u kojem Renault drži preko 43% udjela s pravom glasa u Nissanu, a Nissan oko 15% (bez prava glasa) u Renaultu. Nedavno im se putem Nissana pridružio i Mitsubishi pa službeno ime ovog francusko-japanskog partnerstva glasi Renault – Nissan – Mitsubishi Alliance.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ghosn zastupa ideju o daljnjem približavanju Renaulta i Nissana, no smatra da je taj proces potrebno nastaviti s velikom pažnjom i poštivanjem razlika obiju strana kako bi se očuvale prednosti koje svaka od njih donosi partnerstvu. Drugim riječima, Ghosn namjerava nastaviti s procesom spajanja, no priznaje kako u tom postupku namjerava ići korak po korak te da strategija ujedinjenja još uvije nije gotova već se na njoj i dalje radi.

Time su opovrgnute glasine kako bi do potpunog spajanja moglo doći već ove ili najkasnije iduće godine. Inače, riječ je o poprilično kompliciranom koraku jer mnogo toga ovisi i o politici. Primjerice Francuska ima udio od 15% u Renaultu, prije bilo kakvog ozbiljnijeg koraka naprijed potrebno je zeleno svjetlo francuske vlade, a spajanjem i nastankom nove firme njen bi se utjecaj smanjio.

Podijeli:
1