Renault Grupa prodaje proizvođača Lade, s mogućnošću povrata

Renault Grupa prodaje proizvođača Lade, s mogućnošću povrata

Renault Grupa potpisat će sporazum o prodaji Renaulta Rusija i njegovih kontrolnih udjela u tamošnjem proizvođaču AVTOVAZU

Upravni odbor Renault Grupe jednoglasno je odobrio potpisivanje sporazuma o prodaji 100% svojih dionica u Renault Rusiji gradu Moskvi i njezina 67,69%-tnog udjela u AVTOVAZU institutu NAMI (Središnji institut za istraživanje i razvoj automobila i motora).

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Zaključivanje ovih prijenosa ne podliježe nikakvim uvjetima, a prethodno su pribavljena sva potrebna odobrenja, priopćili su iz Renaulta. S obzirom na aktualnu neizvjesnu geopolitičku situaciju, ovaj sporazum omogućuje Renault Grupi da u određenim razdobljima tijekom sljedećih šest godina otkupi natrag svoj udjel u AVTOVAZU, proizvođaču vozila Lada te određenih modela Renaulta i Datsuna.

Teška odluka za Upravu

“Danas smo donijeli tešku, ali nužnu odluku kojom nastojimo odgovorno postupiti prema svojih 45.000 zaposlenika u Rusiji, očuvati učinkovitost poslovanja Grupe i osigurati da se u budućnosti vratimo na rusko tržište u drugačijem kontekstu. Vjerujem da je Renault Grupa sposobna dodatno ubrzati svoju transformaciju i premašiti srednjoročne ciljeve”, rekao je Luca de Meo, glavni direktor Renault Grupe.

AVTOVAZ je osnovan 1966. godine u suradnji s Fiatom i najveća je tvrtka u ruskoj automobilskoj industriji. Od lipnja 2014. godine tadašnja je grupacija Renault-Nissan Alliance držala većinski udio u ovoj kompaniji, a u listopadu 2016. dokapitalizirali su ih s preko milijardu eura, čime je AVTOVAZ i službeno postao dijelom francuske Renault Grupe. Pored klasične Lade Nive, najpopularnijeg modela, koji se proizvodi i danas, planirali su i nove modele, poput SUV-a Lada Niva Vison, najavljenoga za 2024. godinu.

Renault Grupa ovim je putem potvrdila financijske izglede koje je objavila 23. ožujka 2022. Kao što je najavljeno tada, naknada za negotovinsko usklađivanje u iznosu računovodstvene vrijednosti konsolidirane nematerijalne imovine, nekretnina, tvornice i opreme te goodwilla Grupe u Rusiji trebala bi biti evidentirana u rezultatima za prvu polovicu 2022. godine. Na dan 31. prosinca 2021. ta je vrijednost iznosila 2.195 milijuna eura. Poslovanje u Rusiji stoga će se dekonsolidirati u konsolidiranim financijskim izvještajima Renault Grupe za šestomjesečno razdoblje koje završava 30. lipnja 2022. i evidentirat će se kao obustavljene aktivnosti.

YouTube MP3 - Hotmail
1