Renault EZ-Pod – autonomni Twizzy za kraće udaljenosti

Renault EZ-Pod – autonomni Twizzy za kraće udaljenosti

Renault je predstavio najmanjeg člana svoje električno pokretane modelne obitelji EZ. Radi se o modelu EZ-Pod, koji je temeljen na modelu Twizzy, a jedna od glavnih razlika je činjenica da je ovaj novitet opremljen sustavom autonomnog upravljanja.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kao inspiracija je poslužio konceptni modeli EZ-Go i EZ-Pro. Uska i visoka karoserije je posljedica želje za što manjom površinom (svega tri kvadratna metra) koju vozilo zauzima na cesti te na parkiralištu. Unatoč ugradnji sustava autonomnog upravljanja ovaj mali robo-automobil je zbog eliminacije klasičnog kokpita čak prostraniji od Twizzya. Uz putničku, predviđena je i teretna izvedba za prijevoz robe.

Za sada nema službenih podataka o pogonskom sklopu i autonomiji, no u Renaultu navode kao se EZ-Pod može koristiti za razne svrhe gdje je potreban prijevoz ljudi i stvari na manjim udaljenostima. Sustav autonomnog upravljanja se služi kamerama, lidarima i radarima, kao i GPS lokatorima. Nude razne mogućnosti povezivosti i preciznog određivanja položaja.

Tako se, primjerice, EZ-Pod može koristiti kao shuttle na aerodromima, shopping centrima, velikim parkiralištima, za prijevoz invalida i sl, potom kao “slijedi me” vozilo unutar kompleksa s ograničenim rutama kretanja, kao dostavno vozilo…

Podijeli:
1