Renault EZ-GO – automobil i usluga

Renault EZ-GO – automobil i usluga

Renault je u Ženevi predstavio studiju EZ-GO, a riječ je o električno pokretanom vozilu opremljenom s naprednim sustavom autonomnog upravljanja što mu omogućuje da u osnovi bude tzv. robo-taxi. Francuzi nam s njim pokazuju svoju viziju osobnog prijevoza budućnosti u kojoj je EZ-GO u isto vrijeme i automobil i usluga prijevoza.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Saznajemo i kako je EZ-GO prvi u seriji novih renaultovih studija koje će biti predstavljene tijekom ove godine, a kod kojih je naglasak na tzv. dijeljenju vozila i uslugama prijevoza kojim mogu upravljati javne ili privatne tvrtke.

Od tehničkih podataka za sada znamo samo da mu najveća brzina iznosi 50 km/h što je donekle i sasvim dovoljno za vozilo zamišljeno prvenstveno za gradsku upotrebu. Dimenzija ovog vozila su 5,2 x 2,2 x 1,6 m, a dizajn u potpunosti slijedi njegovu funkciju. Masa mu iznosi 1700 kg, od čega 300 kg otpada na baterije. Pokreće ga jedan električni motor, a za bolju upravljivost u gradu je opremljen sustavom upravljanja na sva četiri kotača.

Njegov sustav autonomnog upravljanja četvrte razine mu omogućuje sigurno upravljanje i snalaženje u prometnim situacijama koje je potpomognuto cijelim nizom radara, senzora i kamera. Vozilo dakle može održavati razmak od vozila ispred sege, sigurno se prestrojavati, održavati u svojoj voznoj traci, svladavati raskrižja i sl, a u slučaju opasnosti ili nezgode se može samo skloniti na sigurno.

Podijeli:
1