Rekordna godina za luksuzne marke, ne tako dobra za VW

Rekordna godina za luksuzne marke, ne tako dobra za VW

Lamborghini, Rolls-Royce, Bugatti, Porsche i BMW zabilježili su tijekom 2021. godine rekordnu prodaju svojih vozila. Pad su prijavili iz Volkswagena, ali i naglasili da njihovi električni modeli odlično prolaze

Nema krize za bogataše – tako bi se otprilike moglo opisati stanje na tržištu automobila u 2021. godini, ako se pogledaju ovoga tjedna objavljeni prodajni rezultati. Nekoliko je poznatih proizvođača vrlo skupih superautomobila, naime, prijavilo za 2021. godinu rekordnu prodaju. U nastavku pregled osnovnih podataka koje su objavili.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Bugatti

Za francuski brand s odnedavno hrvatskim sjedištem 2021. je bila rekordna i najuspješnija u povijesti. 150 kupaca naručilo je njihove automobile, od čega ih je 60 prvi puta bilo kupac Bugattija. Planovi za 2022. govore o isporukama najmanje 80 automobila, na što će se vjerojatno pridodati i poneka Nevera.

Lamborghini

I u Lamborghiniju su se pohvalili rekordnom godinom. Isporučili su 8.405 automobila, 13% više nego godinu prije, i bio im je to najbolji rezultat do sada. Očekivano, najpopularniji model bio je SUV Urus, čija prodaja od preko 5.000 komada čini gotovo 60% prodaje marke.

Bentley

Iza još jednog člana velike VW obitelji, Bentleya, također je dobra poslovna godina. Prodaja im je porasla za 31%, a isporučili su preko 14.500 automobila. I u njihovom je asortimanu najpopularniji bio SUV model, Bentayga. Treba li napomenuti da je i njima ovo bila rekordna godina?

Rolls-Royce

I britanska luksuzna marka tijekom ove je krize profitirala. Prošle su se godine kupci iskazali, i učinili 2021. najboljom prodajnom godinom u 117-godišnjoj povijesti Rolls-Roycea. Prodano je preko 5.500 vozila. Iz kompanije kažu kako je “pandemija ljude podsjetila da su smrtni i da se moraju nečime počastiti dok su još živi”, što je pomoglo povećati njihove prodajne rezultate. Najtraženiji modeli su im bili Ghost i Phantom.

BMW

Veliki bavarski proizvođač pod svojom je markom prošle godine isporučio preko 2,2 milijuna vozila, uz rast od 9,1% u odnosu na godinu prije, i obarajući vlastiti prodajni rekord. Tržište s najvećim rastom prodaje bilo je ono američko, a najtraženiji modeli bili su, dakako, SUV-ovi iz linije X. Porast potražnje zabilježen je i u sportskom segmentu, pa je BMW-ova M divizija prodala rekordnih 163.000 vozila, 13,4% više nego godinu prije.

Porsche

U 91-godišnjoj povijesti Porsche također nikada nije imao bolju godinu. Prodali su gotovo 302.000 vozila, uz rast od 11%. i kod njih je najpopularniji bio SUV, Macan, na kojega otpada gotovo trećina ukupne prodaje. Na drugom je mjestu također SUV, Cayenne, a treći je relativno novi model električnog Taycana, s preko 41.000 prodanih primjeraka.

Audi

Kao i druge velike marke, Audi je zabilježio pad isporuka, koji je iznosio 0,7%. Godina im je počela izvrsno, ali je zbog problema s čipovima proizvodnja stala – što je dovelo do najvećeg stanja narudžbi ikada, koje očekuju ispuniti tijekom naredne godine. Kao najtraženiji ističe se, pogađate, električni SUV Q4 E-Tron.

Volkswagen

Krovna marka nekih od spomenutih proizvođača, Volkswagen, nije imao tako sjajnu godinu. Isporučili su 15% manje vozila nego 2020. godine, i zaključili 2021. s nešto manje od 4,9 milijuna primjeraka. Ističu kako im je problem stvarala kriza u opskrbi čipovima, No, optimizam budi činjenica da je porasla prodaja elektrificiranih modela – plug-in hibridi povećali su prodaju za oko trećinu, a prodaja potpuno električnih modela Volkswagena se gotovo udvostručila.

1