Redizajniran je Audi Q8, dobio nova svjetla i čišći dizajn

Redizajniran je Audi Q8, dobio nova svjetla i čišći dizajn

Audi je osvježio perjanicu Q obitelji jasnim dizajnom i unaprijeđenom tehnologijom. Prerađeni vanjski dizajn s novom prednjom i stražnjom maskom naglašava snažan karakter SUV coupéa

U sezoni predstavljanja novih modela red je došao i na Audi. Oni su osvježili svoj najistaknutiji model iz Q linije, Q8, vizualnim i funkcionalnim dodacima koji naglašavaju već poznati karakter modela. Tako je ovaj model prvi put opremljen HD matrix LED glavnim svjetlima s laserom kao dodatnim dugim svjetlom, dok su straga ugrađena digitalna OLED stražnja svjetla s mogućnošću odabira četiri dizajna. Novi kotači, boje, dekorativni umetci i sjedala s kontrastnim šavovima naglašavaju vodeću poziciju među Q modelima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Pojednostavljen dizajn

Svojim izražajnim dizajnom, redizajnirani Q8 predstavlja sportsko-elegantni SUV coupé s četiri prstena te istovremeno moderan dizajnerski jezik. Reducirana forma, velike površine i jasan volumen pružaju modelu Q8 dinamičan izgled. Kratki prevjesi i dugi međuosovinski razmak stvaraju sportsko-elegantne proporcije koje se mogu naglasiti markantnim vanjskim bojama i kotačima.

Prepoznatljivo moćna i istaknuta Audi singleframe rešetka u dizajnu osmerokuta impresionira vertikalnim umetcima. Oni su u osnovnoj verziji eksterijera smješteni vertikalno, a u paketu eksterijera S line te kod SQ8 TFSI imaju oblik slova L.

Audi je dosljedno reducirao dekorativne elemente kako bi vozilu pružio još jasniji, pročišćeniji dizajn. Kako bi se na prvi pogled mogli razlikovati osnovni paket, paket eksterijera S line i model S, tako su zaštita podvozja, letvice na vratima i difuzor u osnovnom modelu istaknute bojom, što naglašava robustan offroad izgled. Novitet za sve agregate Audija Q8 predstavlja ispušni sustav s upečatljivim i vizualno istaknutim ispušnim cijevima. Paket eksterijera S line još se više temelji na modelu SQ8 TFSI i ističe jasno naglašenim bočnim otvorima zraka u prednjem braniku.

Glavna i stražnja svjetla

U serijskoj opremi modela Q8 cestu osvjetljavaju snažna LED glavna svjetla, dok se matrix LED glavna svjetla mogu odabrati kao opcija. Povrh toga, raspoloživa su HD matrix LED glavna svjetla s Audi laserskim svjetlom. Ona sadrže 24 LED diode i lasersku diodu visokih performansi, a prepoznatljiva su odmah zahvaljujući plavom ambijentalnom svjetlu integriranom u glavna svjetla

Novo za vrhunski opremljena glavna svjetla: digitalne signature svjetala za dnevnu vožnju. One modelu Q8 pružaju karakterističan i jedinstven nastup te omogućuju korisniku odabir jednog od četiri individualna svjetlosna potpisa. Međutim, novitet nije samo prošireni raspon funkcija glavnih svjetala, već i njihov dizajn. Viši položaj svjetala za dnevnu vožnju vizualno proširuje Q8, ali stvara i formalnu vezu između glavnih svjetala i singleframe rešetke. Po prvi put, Q8 se u opcijskoj ponudi predstavlja i s digitaliziranim OLED stražnjim svjetlima velike površine.

Dodatno, kao u Audiju A8 i Q5, digitalna OLED stražnja svjetla u kombinaciji sa sustavima potpora sadrže sustav prepoznavanja približavanja: ako se drugi sudionici u prometu sa stražnje strane na manje od dva metra približe Q8 koji miruje, upravljački uređaj aktivira sve digitalne OLED segmente.

Dekorativni elementi

S nadogradnjom modela Q8, Audi je dodatno poboljšao ponudu opreme. Prošivi sjedala za osnovni model sada su serijski izvedeni u sivoj kontrastnoj boji. Povrh toga postoji također izbor raznih dekorativnih umetaka.

Kako bi se dodatno naglasio karakter Q8 modela, u ponudi su tri nove vanjske boje. Audi Sport GmbH nudi Sakhir zlatnu i Ascari plavu te Chili crvenu, sve tri kao metalik boje. Kupci ne očekuju nešto novo samo kada je riječ o bojama: portfelj kotača nudi izbor od pet novih dizajna kotača, podijeljenih na dimenzije od 21 do 23 inča, što je zamjetna prednost u odnosu na konkurenciju.

Uz redizajn modela, Audi također proširuje ponudu aplikacija jer po prvi put putnici mogu izravno pristupiti popularnim aplikacijama trećih pružatelja usluga (npr. Spotify ili Amazon music). Osim trgovine za aplikacije i novog prikaza okoline, s ovim faceliftom modela Q8 obogaćena je i serijska oprema: 20-inčni kotači od lakog metala, kamera za vožnju unatrag, potpora pri parkiranju i za duga svjetla te komforni ključ sada se isporučuju serijski.

Udobnost

Već u serijskoj opremi Q8 nudi komforan osjećaj vožnje zahvaljujući uravnoteženom voznom postroju s čeličnim oprugama s regulacijom amortizera. Kao opcijska oprema mogu se odabrati elektronički regulirane pneumatske opruge s kontinuirano adaptivnim sustavom amortizera – kao adaptive air suspension ili adaptive air suspension sport Opcijsko upravljanje svim kotačima dodatno osigurava povećanu razinu sigurnosti i udobnosti.

Pri maloj brzini stražnji kotači se okreću do pet stupnjeva, pa je promjer zaokreta smanjen za do jedan metar. Pri većim brzinama se istovremeno osjeća veći komfor i stabilnost jer se stražnji kotači okreću u istom smjeru kao i prednji.

Vrste pogona

Ponudu otvara 45 TDI quattro, 3-litreni dizel koji nudi 231 KS i izdašnih 500 Nm okretnog momenta. Snažnija verzija isporučuje 286 KS i 600 Nm okretnog momenta. Ovaj veliki SUV ubrzava od nula do 100 km/h za 6,1 sekundu sve do najveće brzine od 241 km/h.

U Audiju Q8 55 TFSI 6-cilindrični benzinski motor radi s obujmom od tri litre i izravnim ubrizgavanjem, a isporučuje 250 kW (340 KS). Razvija maksimalni okretni moment od 500 Nm u širokom rasponu broja okretaja od 1370 do 4500 o/min. Benzinski motor s turbopunjačem ubrzava Audi Q8 od nule do 100 km/h za 5,6 sekundi. Najveću brzinu postiže na elektronički ograničenih 250 km/h.

Audi SQ8 TFSI

Svi V6 motori u Audiju Q8 rade zajedno s 8-stupanjskim tiptronicom, konstantnim pogonom na sve kotače quattro i mild-hybrid sustavom, koji može smanjiti potrošnju do 0,5 litara na 100 kilometara. Njegove najvažnije komponente su litij-ionska baterija i starter generator s remenskim prijenosom (RSG), koji glavnu električnu mrežu SUV coupea od 48-V napaja strujom. Kod usporavanja, RSG omogućuje snagu rekuperacije do osam kilovata i pohranjuje je u bateriju.

Službeni je početak prodaje redizajniranog Audi Q8 modela u Hrvatskoj danas, 7. rujna, a dolazak prvih vozila u salone predviđen je tijekom prosinca 2023. godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1