Razriješen je misterij u kontejneru pronađenih Teslinih Roadstera

Razriješen je misterij u kontejneru pronađenih Teslinih Roadstera

Nedavno se medijima proširila vijest o neobičnom otkriću potpuno novih, ali desetak godina starih modela Teslinih Roadstera, koji su osvanuli u jednoj kineskoj luci. Sada je poznato kako su tamo dospjeli

Netko je u Kini u transportnom kontejneru, prije nešto više od deset godina, ostavio tri potpuno nova Teslina Roadstera prve generacije. Automobili su bili zaboravljeni i nekorišteni, stajali su s originalnim zaštitnim najlonima, sve dok nedavno nisu otkriveni. Pronalazak vrijednih automobila u netaknutom stanju pobudio je interes kolekcionara, pa ih je novi vlasnik odlučio prodati, kako bi pokrio barem troškove ležarine. No, i dalje je ostalo pitanje – kako i zašto je netko kupio tri vrijedna automobila, pa ih potom ostavio u kontejnerima u luci?

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Trebali biti rastavljeni

Sada je, čini se, i taj misterij razriješen. Prema podacima koje je izvukao Teslin servis Gruber Motor iz SAD-a, ove je automobile 2010. godine kupila jedna kineska kompanija za istraživanje i razvoj tehnologije – električnih vozila. Prema svemu sudeći, namjera im je bila rastaviti ih do posljednjeg vijka, proučiti i pozabaviti se reverznim inženjerstvom, kako to u Kini već običavaju činiti s brojnim tehnološkim proizvodima.

 

No, samo koji tjedan nakon narudžbe triju Roadstera, kineska kompanija je bankrotirala, a automobili su ostali na posljednjoj stanici svojeg puta, u kineskoj luci, zaboravljeni. No, i razrješenjem jednog misterija, otvara se drugi – pošiljka iz 2010. godine uključivala je četiri, a ne tri, automobila. Gdje je četvrti Roadster nestao, za sada nije jasno.

Gruber Motor je u međuvremenu privukao mnogo pozornosti s ovim otkrićem, pa su navodno već dobili ponudu u iznosu od čak 2 milijuna dolara za kupnju triju raritetnih automobila. Pronalazak blaga će im se, očito, isplatiti.

YouTube MP3 - Hotmail
1