Rabljeni automobili uvezeni iz Njemačke ponekad nemaju veze s tom zemljom

Rabljeni automobili uvezeni iz Njemačke ponekad nemaju veze s tom zemljom

Statistika razotkriva paradoks njemačkog tržišta rabljenih automobila, mnoga vozila tamo se uvoze samo da bi se dalje prodala kao rabljena, ali s "pedigreom" njemačkog automobila

Rabljeni automobili koji stižu iz Njemačke posebno su poželjni u istočnoj Europi, gdje je uvriježeno mišljenje da automobili sa zapada nemaju nedostataka ili skrivenih oštećenja. Prema njemačkoj Saveznoj upravi za prijevoz motornih vozila (Kraftfahrt-Bundesamt), svake se godine oko dva milijuna njemačkih rabljenih automobila ponovno registrira u drugim zemljama. U nekim zemljama, udio uvezenih rabljenih automobila iz Njemačke prelazi 50%.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Njemačka, naime, ima dugu povijest privlačenja kupaca automobila iz istočne Europe, koja datira iz vremena kada je zemlje okupirao Sovjetski Savez. U to su vrijeme u Rusiji proizvedena samo vozila loše kvalitete, kojima je nedostajala kvaliteta, udobnost i pouzdanost. Kao rezultat toga, svi su željeli uvezene automobile, a Njemačka je bila prvo mjesto na kojem su ih tražili.

Međutim, pogled na statističke podatke za njemačko tržište rabljenih automobila otkriva čudan paradoks: neka od tih vozila uopće nisu vožena na njemačkim cestama.

Uvezeni samo da bi bili prodani dalje

Najpopularniji oglasnici u Njemačkoj imaju u ponudi milijune vozila, tako da je asortiman automobila za prodaju veći nego bilo gdje drugdje na kontinentu. Međutim, neka vozila u tim oglasima mogu zapravo izvorno biti porijeklom iz drugih zemalja.

Podaci carVerticala, tvrtke za povijest vozila, sugeriraju da 4,3% automobila za prodaju u Njemačkoj možda nikada nije vidjelo ceste u toj zemlji – jer su došli iz drugih zemalja. Vodeće zemlje u kojima su rabljeni automobili prvi puta registrirani prije uvoza u Njemačku su Italija (16,6%), Francuska (12,7%), SAD (10,6%), Belgija (9,1%) i Rumunjska (5,1%).

Umjesto da dobiju automobil iz Njemačke, kupci riskiraju kupnju vozila koje je uvezeno iz druge zemlje. Ako prodavatelj skriva zemlju podrijetla automobila, vozilo možda nije u najboljem stanju. Nekvalitetni popravci, velika kilometraža i skrivena oštećenja česti su razlozi zbog kojih prodavači pokušavaju prikriti prošlost vozila i prodati ga negdje drugdje. Budući da države često ne razmjenjuju podatke o povijesti automobila, praćenje prevara povezanih s prekograničnim transakcijama može biti teško.

“4,3% automobila s povijesnim podacima u Njemačkoj imalo je neke podatke zabilježene u stranim zemljama. Primijetili smo da ljudi prodaju skupe modele u Njemačkoj, ali naši podaci sugeriraju da mnogi od njih nikada nisu korišteni u toj zemlji. To stvara iluziju da kupujete dobro održavan njemački automobil, a zapravo se uvozi iz Italije, Francuske ili Rumunjske”, objašnjava Matas Buzelis, voditelj komunikacija i stručnjak za automobile u carVerticalu.

YouTube MP3 - Hotmail
1